Dostupni linkovi

Prva isporuka municije iz Češke stigla u Ukrajinu 


Ukrajinski tenk puca na ruske položaje u regiji Donjecka
Ukrajinski tenk puca na ruske položaje u regiji Donjecka

Prva isporuka municije iz Češke stigla je u Ukrajinu, potvrdio je premijer Petr Fiala u objavi na platformi X.

Češka je predvodnik inicijative da se Ukrajini kupi municija uz finansiranje NATO saveznika, kako bi mogli nadoknaditi nedostatak na prvoj liniji u borbama sa Rusijom.

"Prva pošiljka municije iz naše inicijative stigla je u Ukrajinu prije nekog vremena," rekao je Fiala. "Radimo sve što je potrebno," dodao je.

Iz Češke je u maju saopšteno da će prvih 50.000 do 100.000 topničkih granata stići do Ukrajine u junu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Do sada su, kako je rečeno, dobili oko 1,7 milijardi eura u isplatama ili obećanjima od 15 zemalja, što je dovoljno za pola miliona artiljerijskih granata koje treba isporučiti Ukrajini do kraja godine.

Oko 20 zemalja je obećalo da će učestvovati u inicijativi Češke, međutim do kraja maja samo su Njemačka, Danska, Holandija, Portugal i Kanada isporučili isplate.

Potražnja za granatama porasla je otkako je počela invazija Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine pri čemu su zapadni saveznici Kijeva trošili svoje vlastite zalihe kako bi što prije poslali municiju Ukrajini. No, nakon što je i američki Kongres okončao višemjesečne odgode i odobrio paket pomoći od 61 milijarde dolara, novi priliv municije počeo je stizati u ukrajinske jedinice na prvim linijama.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG