Dostupni linkovi

Protestna šetnja u Sarajevu za spas Nacionalne biblioteke, direktor odstupio s funkcije


Mirna protestna šetnja uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Sarajevo, 15. august 2024.
Mirna protestna šetnja uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Sarajevo, 15. august 2024.

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine mirnom protestnom šetnjom u četvrtak su ukazali na loš status ove kulturne institucije.

Pet mjeseci uposlenici nisu primili plate i doprinose.

Ajdin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH kaže da će ukoliko se financijska situacija ne riješi krajem augusta biblioteka morati obustaviti pružanje usluga.

"Bitno je spomenuti da smo dobili obećanje od Vlade Tuzlanskog kantona koja je obećala 100 hiljada maraka a koje će nama puno značiti, međutim mi tražimo sistemsko i dugtorajno rješenje da to ne bude samo da premostimo dvije, tri plate, i da opet dođemo u istu situaciju" dodaje Huskić.

Uposlenici Nacionalne biblioteke na protestima u Sarajevu.
Uposlenici Nacionalne biblioteke na protestima u Sarajevu.

U međuvremenu je Vlada Kantona Sarajevo na sjednici 15. augusta odobrila 300 hiljada maraka (oko 153 hiljade eura), čime se krenulo u rješavanje financijskih problema ove institucije.

Sem toga, dosadašnji direktor biblioteke, Ismet Ovčina, odstupio je sa pozicije.

"Jedan od ključnih problema unutar ove ustanove ležao je u njenom dugogodišnjem direktoru, koji je trebao odstupiti s pozicije i otići u zasluženu penziju, te omogućiti NUB-u novi početak. Ovo je jedan od zaključaka širokog sastanka kojeg smo održali na temu NUB-a. Danas je taj problem riješen." saopćeno je iz Vlade dodajući da nisu adekvatna adresa za proteste radnika biblioteke.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka jedna je od sedam institucija kulture, od značaja za državu BiH, čije financiranje godinama nije riješeno.

Zahtjevi uposlenika biblioteke su imenovanje upravljačke strukture, novog direktora te rješavanje financijskog statusa Nacionalne biblioteke.

Azra Smajić Gačević, rukovodilac virtuelne biblioteke BiH kaže da je potrebno oko 500 hiljada maraka (oko 256 hiljada eura) da bi se pokrila dosadašnja dugovanja.

U grupu institucija od državnog značaja spadaju i Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Umjetnička galerija BiH i Kinoteka BiH.

Taj status ove ustanove imaju od 1992. godine, a do danas Vijeće ministara BiH nije pronašlo način njihovog sistemskog financiranja.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovne je u ranijem razdoblju više puta predlagalo određena rješenja koja nisu imala podršku nadležnih organa, kao ni Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Isto tako, Ministarstvo je ove godine uputilo inicijativu prema kabinetu predsjedavajuće Vijeća ministara, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu financija i trezora BiH, s intencijom da se konačno riješi problem statusa institucija nauke i kulture čiji pravni i financijski status nije riješen.

"Očekujemo da će radna skupina pripremiti prijedlog koji će konačno biti prihvaćen", rečeno je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Gotovo 30 godina nakon rata, vlasti još nisu preuzele osnivačka prava i obavezu da ih budžetski financiraju, pa to rade uglavnom konkurirajući na javne pozive, koje svake godine raspisuju institucije na raznim nivoima vlasti.

XS
SM
MD
LG