Dostupni linkovi

Njemački farmeri na protestima protiv plana za ukidanje poreznih olakšica


Traktori njemačkih farmera blokiraju pristup autoputu A10 tokom protesta protiv smanjenja subvencija poreza na vozila u Birkenwerderu, Njemačka, 8. januara 2024.
Traktori njemačkih farmera blokiraju pristup autoputu A10 tokom protesta protiv smanjenja subvencija poreza na vozila u Birkenwerderu, Njemačka, 8. januara 2024.

Poljoprivrednici su u ponedjeljak blokirali pristupne puteve autoputevima u dijelovima Njemačke i okupili se na demonstracijama, započevši sedmične proteste protiv vladinog plana da ukine porezne olakšice na dizel koji se koristi u poljoprivredi.

Nepopularna trostranačka koalicija kancelara Olafa Scholza razbjesnila je poljoprivrednike prošlog mjeseca sačinivši planove za ukidanje oslobađanja od poreza na automobile za poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel, piše AP.

Prijedlozi su bili dio paketa za popunjavanje rupe od 17 milijardi eura (18,6 milijardi dolara) u budžetu za 2024. godinu.

Vlada je u četvrtak djelimično popustila, rekavši da će biti zadržano oslobađanje od poreza na automobile i da će smanjenje poreznih olakšica na dizel biti poremećeno tokom tri godine.

Međutim Udruženje njemačkih poljoprivrednika je saopštilo da i dalje insistira na potpunom poništavanju planova i da će nastaviti sa "sedmicom akcije" koja počinje u ponedeljak.

U nekim oblastima farmeri su u ponedeljak rano ujutru koristili traktore da blokiraju puteve na autoputevima. Planiran je i protest ispred Brandenburške kapije u Berlinu, ali i niz drugih demonstracija sa traktorima širom zemlje.

Protesti su pod lupom nakon što je grupa farmera u četvrtak spriječila vicekancelara Roberta Habecka da se iskrca sa trajekta u maloj luci u Sjevernom moru dok se vraćao s ličnog putovanja na jedno priobalno ostrvo.

Taj incident izazvao je osudu vladinih i opozicionih ličnosti i udruženja poljoprivrednika. Vlasti su upozorile da bi ekstremno desničarske grupe i drugi mogli pokušati da iskoriste proteste.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika Joachim Rukwied rekao je za RBB Inforadio u ponedjeljak da "ćemo se pobrinuti da takve grupe ne budu infiltrirane".

O djelomičnom ustupku vlade, Rukwied je rekao: "Ovo je apsolutno nedovoljno. Ne možemo nositi ovo dodatno poresko opterećenje."

Rekonstrukcija budžeta koja je uključivala sporna smanjenja bila je potrebna nakon što je najviši njemački sud poništio raniju odluku o prenamjeni 60 milijardi eura (skoro 66 milijardi dolara) prvobitno namijenjenih ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 za mjere za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena i modernizaciji zemlje. Taj manevar je bio u suprotnosti sa strogim ograničenjima koja je sama Njemačka postavila za povećanje duga.

XS
SM
MD
LG