Dostupni linkovi

Četvoro uhapšenih zbog planiranja nereda na protestu u Beogradu, saopštila policija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je 9. avgusta da je policija u Subotici na severu Srbije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, uhapsila četiri osobe "zbog sumnje da su planirale izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu" 10. avgusta.

"To se sve vidi iz njihove prepiske", saopštio je Dačić i dodao da će uhapšeni biti predati tužilaštvu na dalje postupanje.

Nedeljama se u gradovima širom Srbije održavaju protesti protiv iskopavanja litijuma, a glavni su ekološke organizacije najavile za subotu 10. avgust u centru Beograda.

Tog dana ističe rok koji su organizatori protesta dali Vladi Srbije da usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima 9. avgusta da su "ruske službe bezbednosti upozorile da se u Srbiji pripremaju masovni neredi, čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje rukovodstva zemlje".

Organizatori protesta iz Saveza ekoloških organizacija Srbije su pozvali građane na, kako su naveli, miran i dostojanstven skup.

Do novog talasa protesta dolazi nakon odluke Vlade Srbije 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, pošto ga je prethodno stopirala 2022. godine.

Tome je prethodila odluka Ustavnog sud Srbije koji je 11. jula proglasio neustavnom odluku Vlade Srbije da zaustavi projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara.

Vlada Srbije u Beogradu je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala "Memorandum o kritičnim sirovinama" koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

XS
SM
MD
LG