Dostupni linkovi

Lider Srpske demokratije pušten iz pritvora, uz bezbednosnu meru


Protest u Severnoj Mitrovici 10. oktobar 2024.
Protest u Severnoj Mitrovici 10. oktobar 2024.

Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, zbog čijeg su pritvaranja 10. oktobra protestovale stotine građana i aktivista u Severnoj Mitrovici, pušten je na slobodu uz meru bezbednosti.

Arsenijević je bio uhapšen po nalogu tužilaštva na osnovu prijave šefa kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice Visara Sulje (Visar Syla) i na teret mu se stavlja krivično delo "uznemiravanje"

Uz puštanje iz pritvora, Arsenijeviću je izrečena jednomesečna zabrana prilaska Visaru Sulji, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegova advokatica Jelena Krivokapić.

Prema toj meri, Arsenijević ne sme da priđe Sulji bliže od 40 metara.

Krivokapić je navela da nije zadovoljna odlukom suda jer smatra da njen klijent nikoga ne ugrožava, te napomenula da će uložiti žalbu.

Sam Arsenijević je u video objavi na društvenoj mreži Facebook naveo da ga niko neće "disciplinovati".

On je u poslednjih nekoliko meseci gotovo svakodnevno uz pištaljku osporava legitimitet kosovskih lokalnih vlasti ali i politiku centralnih. Arsenijević i njegove stranačke kolege tvrde da se radi o "političkom aktivizmu" i mirnim protestima protiv režima premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

Protest u Severnoj Mitrovici 10. oktobra 2024.
Protest u Severnoj Mitrovici 10. oktobra 2024.

Do sada je četiri puta bio privođen zbog duvanja u pištaljku u neposrednoj blizini kosovskih zvaničnika uz obrazloženje da remeti javni red i mir.

Priveden je pa pušten i kada je uz pištaljku negodovao zbog dolaska premijera Kurtija u Severnu Mitrovicu 10. septembra. Tada je srpski i albanski civilni sektor osudio hapšenje Arsenijevića uz navode da je protestvovao na nenasilan način.

Okupljeni na protestu 10. oktobra zbog petog hapšenja i policijskog zadržavanja lidera Srpske demokratije su uz zvuke pištaljke nosili i transparente na kojima piše: "Bravo EULEX, dobro ste ih naučili" i "Da li je EU zabrinuta?".

Stefan Veljković, zamenik predsednika Srpske demokratije, je izjavio da neće prestati sa političkim aktivizmom uz duvanje u pištaljke, te napomenuo da imaju pravo na mirne proteste.

"Pištaćemo i dalje, pištaćemo svaki dan, izražavaćemo miran demokratski protest kao što smo do sada činili. Kosovo je naše, onoliko koliko pripada Albancima, Gorancima, Romima, Bošnjacima i ostalim zajednicama i narodima koji žive na Kosovu", rekao je Veljković.

Na protestu su bili prisutni i pojedini predstavnici Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Policijsko zadržavanje Arsenijevića je 9. oktobra osudila i grupa pojedinaca iz srpskog civilnog sektora, uz poruku da se radi o politički motivisanom hapšenju nakon mirnog protesta protiv gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdena Atića.

Inače, Atić dolazi iz redova vladajućeg Samoopredeljenja a na vlast je došao jer su Srbi bojkotovali izborne procese na poziv Srpske liste.

Grupa pojedinaca, među kojima je Miodrag Milićević iz nevladine organizacije Aktiv, Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative i Miodrag Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije, su saopštili da Arsenijevićev politički aktivizam i protest protiv političkih zvaničnika "sasvim jasno ne dovodi u pitanje bilo čiju bezbednost, što je evidentno iz brojnih video snimaka protesta".

XS
SM
MD
LG