Dostupni linkovi

Održan protest protiv Rio Tinta u Valjevu


Natpis na protestu u Valjevu protiv Rio Tinta, 22. jula 2024.
Natpis na protestu u Valjevu protiv Rio Tinta, 22. jula 2024.

U Valjevu na zapadu Srbije u ponedeljak uveče je održan protest protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja i eksploatacije litijuma.

Sa centralnog gradskog trga u ovom gradu veliki broj okupljenih je poručilo "Ne" eksplotaciji litijuma i rudarenju na području tog grada.

Na protestu je naglašeno da je u pitanju nestranački skup.

Reditelj Zoran Đorđević, koji dugi niz godina radi u Brazilu, poručio je da politika ne sme da igra ulogu u odbrani Valjeva.

"Zaboravite politiku, zaboravite ideologiju, moramo svi zajedno, bitna je ideja odbrane našeg grada. Ako odbranimo naš grad, odbranićemo i našu državu", poručio je Đorđević.

Okupljeni na centralnom trgu u Valjevu na zapadu Srbije, 22. jula 2024.
Okupljeni na centralnom trgu u Valjevu na zapadu Srbije, 22. jula 2024.

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu Sofija Janevska poručila je okupljenima da je neophodno napraviti razliku između golog opstanka, pukog preživljavanja i života.

"Ne želim da budem u poziciji da od 2024. godine na gradskom trgu vodim bitku za svoju čašu vode, za svoje parče hleba, za svoje mesto pod zvezdama. Želim da se naši glasovi čuju i šapatom, a ne samo kada izaglasa vrištimo", poručila je Janevska.

Posle govora na trgu, okupljeni građani su se uputili ka gradskom hramu, kako bi "poslali poruku valjevskom vladiki" i pitali da li od Srpske pravoslavne crkve mogu da očekuju podršku.

Tokom Samita o održivim sirovinama u Beogradu je 19. jula potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Do ovoga je došlo nekoliko dana nakon što je Vlada Srbije vratila u život projekat Jadar, po kome bi međunarodni rudarski gigant Rio Tinto trebalo da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra na zapadu zemlje.

Vlada Srbije je početkom 2022. stavila tačku na ovaj projekat, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio ove godine da bi Srbija mogla da počne da iskopava litijum 2028. godine.

Ako zaživi, procenjuje se da bi projekat Jadar, vredan 2,4 milijarde dolara, mogao da pokrije 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom.

Rio Tinto je saopštio da ovo područje ima jednu od najvećih evropskih rezervi rude jadarita za proizvodnju litijuma i da bi moglo da se proizvede 58.000 tona godišnje, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine i opozicione stranke u Srbiji se protive ovom projektu.

XS
SM
MD
LG