Dostupni linkovi

'Nemamo za hleb'


Protest radnika 'Goše': Treba i naša deca da žive
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Oko 200 radnika fabrike Goša zatražilo je danas na protestu u Beogradu da država hitno omogući da im se isplate zaostale plate. Zaposleni u privatizovanoj firmi iz Smederevske Palanke čekali su tri sata pred zgradom Vlade Srbije da ih na razgovor primi neko iz vlasti, ali se to nije dogodilo.

"Ako imamo za hleb, kupujemo najjeftiniji, onaj od 20 dinara. Suv hleb i paradajz jedemo. Još malo pa ćemo travu da pasemo. Ovo je strašno, živimo kao poslednji bednici", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Petar Milojković, zavarivač sa stažom od 35 godina u Goši, nekadašnjem gigantu za proizvodnju šinskih vozila.

Kako su rekli na okupljanju u glavnom gradu Srbije, neki i sa suzama u očima, inostrani poslodavac ostao im je dužan i po 20 plata, a država danas ni da ih pogleda.

"Pitam vlast – ko je u dozvolio u ovoj pravnoj državi, kako je nazivaju, da slovački tajkun ukrade sedam miliona evra neplaćenih plata, poreza i doprinosa radnicima? Ko je dozvolio da to ne uplati državi Srbiji", upitao je Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora Goše.

Vujičić je nabrojao da je država Srbija regovala u slučajevima hrvatskog Agrokora, italijanskog Fiata i više puta privatizovane Galenike, južnokorejske Jure i slovenačkog Gorenja.

Sto pedeset dana štrajka u Goši, nakon kog je usledio i štrajk glađu, počelo je nakon tragedije u martu, kada se zaposleni te fabrike ubio na radnom mestu zbog, kako su tvrdile njegove kolege, teške materijalne situacije.

"Onda je naš drugar iz fabrike pokušao da se otruje lekovima ali su ga spasili i ostao je živ. Da li svi treba da nastavimo tako, dok ne izumremo? Na ivici smo bede, katastrofa, psihički smo popustili", kaže Žikica Radosavljević, od 1982. godine bravar u Goši.

Radosavljević ne pamti kada je primio poslednju platu, gazda je zadnji put nešto uplatio 15. aprila, u prethodna tri meseca dobili su po 100 dinara (84 evrocenta), da im se ne ugase računi, a skoro pet godina je bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

"Možete da zamislite kakav je to život… Kao kuče, šta drugo da kažem", reči su Radosavljevića.

[RSE/Video, jul 2017.]

Radnici Goše: Seku nam struju, a platu ne daju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Sve što je država učinila je oko 55.000 evra iz budžeta da im se overe zdravstvene knjižice do oktobra i jednokratna novčana pomoć od 500 evra po zaposlenom.

Goša, koja zapošljava 358 ljudi, bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja ju je nedavno prodala kiparskoj kompaniji Lisnart.

"Kriminal, strašno… Ljudi nemaju više za hleb. Da li je normalno da država Slovaku, ili bilo kome, omogući svašta a da od mene traži da platim struju. Kako ću ja 1. septembra da pošaljem dete u školu? Sa čim?", kaže Slobodanka Bojović, koja je 15 godina radila u Goši.

Posle tročasovnog okupljanja pred Vladom Srbije, gde su protestovali uz radničke pesme uzvikujući "Hoćemo plate", zaposleni u Goši vratili su se u Smederevsku Palanku gde će razmotriti dalje korake u štrajku.

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević izjavio je da nije razgovarao sa radnicima Goše koji su protestovali u Beogradu jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG