Dostupni linkovi

Srbija nastavlja projekte sa Kinom, izjavio ministar Dačić


Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić govori u Lianjungangu, Kina, 8. septembar 2024.
Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić govori u Lianjungangu, Kina, 8. septembar 2024.

Srbija će nastaviti zajedničke projekte sa Kinom i saradnju u suzbijanju transnacionalnog kriminala, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na Globalnom forumu o saradnji u oblasti javne bezbednosti u Lianjungangu rekao da Srbija radi na unapređenju međunarodne saradnje i stvaranju bezbednog ambijenta za građane i ekonomske poslove.

"Srbiju i Kinu vezuju međusobno poverenje u pitanjima od najvišeg strateškog interesa za obe zemlje", rekao je Dačić.

Kako je prenela Vlada Srbije, on je ocenio da je i konferencija u Lijanugangu pokazatelj da je Kina spremna da u multipolarnom svetu preuzme ulogu jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti.

Navodi se da je Dačić naveo da je značajna podrške Kine teritorijalnom integritetu Srbije i da Beograd pruža podršku globalnoj bezbednosnoj inicijativi koju je predložio Peking.

"Čvrsto smo opredeljeni da pružimo pun doprinos stabilnosti u regionu i u svetu. Želimo da budemo deo rešenja i da solidarno preuzmemo odgovornost", zaključio je Dačić.

Jačanje odnosa od dolaska Vučića na vlast

Odnose sa Kinom Srbija jača od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na vlast 2012. godine.

Predsednik Kine Si Đinping u maju je posetio Beograd, na 25. godišnjicu NATO bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu, što je bila njegova druga poseta u deset godina.

Kina i Srbija, koja je više od decenije kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, potpisale su 2016. deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Sedam godina kasnije Peking i Beograd potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini.

Kina u Srbiji poslednjih godina ima brojne investicije od kojih su najveće vlasništvo u Železari Smederevo, Rudarsko-topioničarskom basenu Bor i fabrici za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu.

Kina je u Srbiji izgradila beogradski Pupinov most na Dunavu, deo autoputa Miloš Veliki i rekonstruisala termoelektranu Kostolac.

XS
SM
MD
LG