Dostupni linkovi

Produžen pritvor osumnjičenom za ratni zločin na Kosovu


Ilustrativna fotografija beogradske policije iz arhive
Ilustrativna fotografija beogradske policije iz arhive

Sadiku Durakuu iz Đakovice na Kosovu, koji je 17. aprila uhapšen u Srbiji pod sumnjom da je počinio ratni zločin, produžen je pritvor do 30 dana.

To je za RSE izjavio njegov branilac Goran Petronijević.

On je naveo da mu je pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva uz obrazloženje da je Sadiku strani državljanin i da ne živi u Srbiji.

Odbrana je, kako je rekao Petronijević, tražila da se razmotri kućni pritvor u Srbiji, a takođe je tužilaštvu ponuđeno i jemstvo.

Sadik Duraku, koji ima britansko državljanstvo, zaustavljen je 17. aprila na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije.

Duraku se prema rešenju Policijske uprave Kikinda o zadržavanju od 17. aprila, sumnjiči da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

U tom rešenju je navedeno da postoji sumnja da je "zajedno sa nepoznatim licima tokom 1999. godine, na području opština Đakovica, Prizren i Peć, kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova tukao, fizički i psihički maltretirao i pljačkao civilno stanovništvo."

Goran Petronijević, branilac Sadikua, izjavio je za RSE da se tužilaštvo pasivno ponaša i da za mesec i po dana nije preduzelo nijednu radnju.

Zbog toga je odbrana, kako je rekao, uputila pritužbu višem tužiocu i sudiji za prethodni postupak.

"Tužilaštvo svojom neaktivnošću tera nas kao odbranu da dokazujemo da nije kriv. Po mojoj oceni dokazi koje je tužilaštvo prikupilo ni na koji način ne dokazuju njihove tvrdnje", naveo je.

Duraku tvrdi, kako kaže Petronijević, da je od decembra 1998. kontinuirano boravio u Velikoj Britaniji i da se nije vraćao na Kosovo do 2004.

U međuvremenu je u Srbiji 1. juna uhapšen još jedan kosovski državljanin Tefik Mustafa na graničnom prelazu Merdare, zbog navodnih ratnih zločina nad nealbanskim stanovništvom tokom rata na Kosovu 1999.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je Mustafa kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova naveden u izjavama svedoka kao učesnik u otmici trojice policajaca u junu 1999. na Kosovu "nakon čega im se gubi svaki trag".

Reagujući na hapšenje Durakua, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova navelo je da je on arbitrarno uhapšen i zatražilo je od međunarodne zajednice da pomogne da hitno bude pušten na slobodu.

'Svete se preko nas': Putnici sa Kosova zadržani na granicama Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG