Dostupni linkovi

Pritvor osumnjičenom iz Novog Pazara za podsticanje na terorizam


Policija pretresa lokaciju u Novom Pazaru u Srbiji nakon napada na stražara ispred ambasade Izraela u Beogradu, 29. juna 2024.
Policija pretresa lokaciju u Novom Pazaru u Srbiji nakon napada na stražara ispred ambasade Izraela u Beogradu, 29. juna 2024.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, doneo je rešenje kojim se okrivljenom M. D. određuje pritvor do 30 dana, saopštio je Viši sud.

Kako se navodi, ta mera određena je zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstvao i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Prethodno je Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal (TOK) 2. jula saopštilo da je M. D. iz Novog Pazara osumnjičen da je javno podsticao na izvršenje terorističkih dela.

Kako navodi TOK, osumnjičeni je na saslušanju izneo odbranu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije (MUP) Ivica Dačić najavio je da će krajem ove sedmice nadležni doneti odluku o eventualnom ukidanju "crvenog" nivoa pretnje od terorizma.

Bezbednost u Srbiji podignuta je na najviši stepen nakon što je 29.juna, kako je saopštio MUP, pripadnik vehabijskog pokreta Miloš Žujović u Beogradu hicem iz samostrela teško ranio žandarma koji je čuvao ulaz u ambasadu Izraela.

Pripadnik Žandarmerije, koji je tom prilikom strelom pogođen u vrat, pucao je na napadača koji je potom preminuo od zadobijenih povreda.

MUP je objavio da će krajem nedelje, po odluci u vezi sa stepenom bezbednosti, javnost biti obaveštena o preduzetim merama povodom pretnje od terorizma.

Posle napada u subotu, uhapšen je I. D. osumnjičen za krivično terorističko udruživanje.

Kako je saopštilo Tužilaštvo Srbije za organizovan kriminal, osumnjičeni I.D. je u Beogradu saslušan u vezi sa napadom na žandarma iz obezbeđenja izraelske ambasade.

MUP je saopštio da je osumnjičeni pre dve godine hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad.

MUP Srbije saopštio je 1. jula da je uhapšen Ž.B. (56) jer je naoružan samostrelom ušao u krug zgrade MUP-a u Durmitorskoj ulici u Beograd.

"Došao je iz pravca ulice Kneza Miloša i prošao pored zaustavne rampe koja je bila spuštena. Oglušio se o naređenje da stane i probao da pobegne ali je sustignut u Durmitorskoj", naveo je MUP.

Ministarstvo je objavilo da su u rancu koji je nosio pronađeni samostrel sa sedam strela, nekoliko noževa i tegla sa topovskim udarom.

MUP je dodao da se istražuju motivi i da uhapšeni nije na spisku ekstremista.

"Rekao je da ga progone mafija i tajne službe i da zato sve to nosi sa sobom", izjavio je ministar policije Ivica Dačić.

MUP je najavio da će biti obavljen psihijatrijski pregled privedenog.

XS
SM
MD
LG