Dostupni linkovi

Mjesec dana pritvora za trojicu uhapšenih direktora u 'Šumama RS'


Tri osobe kojima je određen pritvor su osumnjičene za zloupotrebu položaja i ovlašćenja (ilustrativna fotografija)
Tri osobe kojima je određen pritvor su osumnjičene za zloupotrebu položaja i ovlašćenja (ilustrativna fotografija)

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je odredio mjesec dana pritvora za Strahinju Baševića, v.d. direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac, te Slavena Gojkovića i Janka Golijanina, bivše direktore u Javnom preduzeću "Šume Republike Srpske".

Gojković je bivši v.d. direktora "Šuma RS", dok je Golijanin bio v.d. direktora jednog od 27 gazdinstava u sklopu preduzeća, "Visočnik" iz Han Pijeska.

Sud je donio odluku u četvrtak, 29. avgusta na osnovu prijedloga okružnog javnog tužioca iz Istočnog Sarajeva.

Trojac je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

Gojković i Golijanin su 26. avgusta u policijskoj akciji uhapšeni zajedno sa još dvojicom direktora u "Šumama", dok je Bašević izbjegao hapšenje, ali se predao dan kasnije.

Osim što je v.d. direktora "Romanije", Bašević je i poslanik u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, i to kao član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika, te je i kandidat te stranke za načelnika Sokoca, opštine u sklopu Istočnog Sarajeva, na lokalnim izborima zakazanim za 6. oktobar.

Golijanin je takođe član SNSD-a, dok je Gojković pripadnik njihovog koalicionog partnera, Socijalističke partije.

Kako je ranije saopšteno iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, oni su između ostalog kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, te naštetili entitetskom budžetu, a tom prilikom su "iskoristili okolnosti proglašenja pandemije 'COVID-19'".

XS
SM
MD
LG