Dostupni linkovi

Predložen pritvor za bivšeg direktora preduzeća 'Sarajevo-šume' Nermina Demirovića


Zgrada Tužilaštva KS, 30. decembar 2022.
Zgrada Tužilaštva KS, 30. decembar 2022.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložio je određivanje jednomjesečnog pritvora bivšem direktoru preduzeća "Sarajevo-šume" Nerminu Demiroviću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Demirović je uhapšen u subotu, u nastavku akcije "Incitat", u kojoj je ranije ovog mjeseca uhapšen načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

Berilo je, s još troje ljudi, uhapšen 5. augusta i određen mu je jednomjesečni pritvor, a sumnjiči se za korupciju u gradnji na Bjelašnici i pranje novca.


Zahtjev za određivanje pritvora Demiroviću upućen je Kantonalnom sudu u Sarajevu, zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikrivati dokaze i ometati istragu, saopćilo je Tužilaštvo 25. augusta.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

XS
SM
MD
LG