Dostupni linkovi

Hapšenje zbog prijetnji Ambasadi SAD-a u BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Jedna osoba uhapšena je 22. januara u Sarajevu jer je prijetila Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, saopćila je dan kasnije Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Lice je osumnjičeno da je "ugrožavalo osobe pod međunarodnopravnom zaštitom i javno podsticalo na terorističke aktivnosti".

"U skladu s naredbom Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičeno lice, a sve s ciljem pronalaska dokaza koji upućuju na izvršenje navedenih krivičnih djela", navodi se u saopćenju SIPA-e.

Dodaje se da je lice, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, predato u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.

Više detalja kao ni identitet uhapšenog, nije saopćeno.

Ranije prijetnje ambasadama u BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je 24. oktobra prošle godine optužnicu protiv ranije više puta osuđivanog Semira Škalje da je ugrozio sigurnost ambasadorice i diplomatskog osoblja Ambasade Švedske u ovoj zemlji.

Prema optužnici, Škaljo je, nezadovoljan svojom deportacijom iz Švedske 2017. godine, prijetio osoblju ambasade porukama na zvaničnim profilima ambasade te zemlje u BiH.

Tužilaštvo BiH je 16. septembra 2020. godine podiglo je optužnicu protiv Ranka Petrovića iz Tuzle zbog prijetnji na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH Lars Gunar Wigemarka i glavne tužiteljice Gordane Tadić

Mevlid Jašarević je u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, a zbog ovog terorističkog napada osuđen je na 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG