Dostupni linkovi

Lukašenko kaže da se Prigožin vratio u Rusiju


Na fotografiji preuzetoj sa videa koji je objavio pres tim Jevgenija Prigožina, lider ruskih plaćenika iz grupe Vagner navodno se obraća sa lokacije Rostov na Donu, u Rusiji 24. juna 2023. na dan pokušaja državnog udara
Na fotografiji preuzetoj sa videa koji je objavio pres tim Jevgenija Prigožina, lider ruskih plaćenika iz grupe Vagner navodno se obraća sa lokacije Rostov na Donu, u Rusiji 24. juna 2023. na dan pokušaja državnog udara

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, koji je prošlog mjeseca posredovao u dogovoru o okončanju oružane pobune u Rusiji, rekao je da se vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin više ne nalazi u Bjelorusiji.

Lukašenko je 27. juna rekao da je Prigožin, šef Wagnera, stigao u Bjelorusiju u sklopu sporazuma.

No, novinarima je 6. jula rekao da šef plaćeničke grupe više nije u Bjelorusiji.

"Što se tiče Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Nije na teritoriji Belorusije."

Lukašenko je također rekao da je pitanje premještanje Wagnerovih jedinica u Bjelorusiju nije riješeno i da će zavisiti od odluka Rusije i Wagnera.

Lukašenko je rekao da ponuda za Wagnera da stacionira neke od svojih boraca u Bjelorusiji i dalje stoji. Ova mogućnost je uznemirila susjedne NATO zemlje.

"Mi ne gradimo kampove. Ponudili smo im nekoliko bivših vojnih logora koji su korišteni u sovjetsko vrijeme, uključujući i u blizini Osipoviči. Ako se slože. Ali Wagner ima drugačiju viziju za raspoređivanje, naravno, neću vam pričati o ovoj viziji", rekao je Lukašenko.

Rekao je da to ne vidi kao rizik za Bjelorusiju i da ne vjeruje da će Wagnerovi borci ikada podići oružje protiv njegove zemlje.

Ruska državna televizija u srijedu je pokrenula žestok napad na Prigožina i rekla da se istraga o tome šta se dogodilo još uvijek intenzivno vodi.

Lukašenko je rekao da je pristao da se sastane sa Putinom u bliskoj budućnosti i da će s njim razgovarati o situaciji s Prigožinom.

Prigožin je "apsolutno slobodan" i Putin ga neće "zbrisati", dodao je Lukašenko.

Avion koji se dovodi u vezu sa Prigožinom u srijedu je krenuo iz Sankt Peterburga za Moskvu, a dan kasnije išao je prema jugu Rusije pokazuju podaci za praćenje letova. Nije poznato da li je šef plaćeničke grupe bio u avionu.

Prigožin, nekada bliski Putinov saveznik čija je Wagner grupa predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je pobunu 24. juna nakon tvrdnje da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u zračnom napadu.

U pobuni su zauzeli južni ruski grad Rostov na Donu i zaprijetili maršom na Moskvu.

Kriza je ublažena nakon što je Prigožin prihvatio dogovor koji bi mu omogućio odlazak u egzil u Bjelorusiju.

Nije se pojavljivao u javnosti otkako je pobuna ugušena, ali je bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko rekao da je u Bjelorusiji.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG