Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

15:27 31.3.2016.

HAZU: Nepravda prema stotinama tisuća žrtava srpske agresije​


Ovakva presuda velika je nepravda prema stotinama tisuća žrtava srpske agresije na Hrvatsku i BiH. Ona neće pridonijeti suočavanju Srbije s mračnim stranama svoje nedavne prošlosti, kao niti pomirenju i smirivanju tenzija na prostoru jugoistočne Europe i mogla bi samo ohrabriti inspiratore i organizatore budućih sukoba u svijetu - kaže se u priopćenju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

15:32 31.3.2016.

Pančić: Nije šala, ali Šešelj zna zašto se smeje

Da je Haški tribunal sačekao - što nije mogao, zbog rokova - još samo jedan dan s izricanjem prvostepene presude Vojislavu Šešelju, osvanuo bi prvi april, međunarodni dan šale, pa bi možda mnogi bili razgaljeni „šaljivom“ vešću da je Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice. Ostatak teksta našeg kolumniste možete pročitati OVDE:

15:47 31.3.2016.

U Hrtkovcima i zadovoljstvo i razočaranost presudom Šešelju

Uoči izricanja presude Vojislavu Šešelju, u vojvođanskom selu Hrtkovci iz koga je proleća i leta 1992. proterano 800 meštana hrvatske nacionalnosti, nije vladalo veliko interesovanje za ono što će sud u Hagu odlučiti. Pročitajte OVDE šta su zabeležili naši reporteri.

15:49 31.3.2016.

Udruženja porodice žrtava iz BiH: Srbija ponovo oslobođena odgovornosti

Udruženja "Žrtava i svjedoka genocida" i “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa“ su "ogorčeni presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu 'Vojislav Šešelj', koja je ne samo ponovno oslobodila Srbiju odgovornosti za počinjene zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, već je okarakterisala ideju 'velike Srbije' kao legalan politički projekat", saopćila su ova udruženja.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG