Dostupni linkovi

Predsjednik Josipović javno optužio Pupovca


Tekst u Jutarnjem listu u kojem Josipović kritizira Pupovca, 17. kolovoza 2012.
Tekst u Jutarnjem listu u kojem Josipović kritizira Pupovca, 17. kolovoza 2012.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović oštro je u otvorenom pismu što su ga u petak objavili neki hrvatski mediji napao predsjednika Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca.

Optužio ga je za bavljenje etnobiznisom, da je napravio malo sa Srbe i Hrvatskoj, ali mnogo za sebe i svoje suradnike, za reketiranje svih hrvatskih vlada, za proizvodnju međuetničkih sukoba niskog intenziteta kako bi se pokazao neizbježnim za smirivanje situacije, ali i da Pupovčeva politika ometa ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj i ometa odnose Hrvatske i Srbije.

Pupovac u izjavi za naš radio izražava zgražanje nad Josipovićevim rječnikom neprimjerenim demokratskom društvu, a Josipovićeve motive nalazi u njegovom bijesu zbog pisanja novina srpske manjine „Novosti“ o Josipovićevoj navodnoj koristi od autorskih prava na glazbu, za što je upravo Josipović radio pravni okvir.

„A ja ih nisam, prema očekivanju Josipovića i nekih drugih, zaustavio u tom pisanju, zbog čega je on odlučio stvoriti savez sa mojim tobožnjim oponentima i postati njihov glasnogovornik, preuzeti njihov jezik i argumentaciju i na taj način onemogućiti novinare u njihovom novinarskom poslu, destruirati manjinske organizacije koje smo godinama stvarali i – naravno – mene pokušati javno diskvalificirati“, kaže Pupovac.

Politički analitičar Žarko Puhovski za naš radio kaže kako je očito Josipović ocijenio da su napadi od strane ljudi oko Pupovca prešli granicu, i da je odgovorio na način koji je problematičniji po tonu nego po sadržaju.

„Meni se čini da je mnogo toga što je gospodin Josipović rekao po sadržaju točno, osim iskaza da Pupovac nije učinio puno za Srbe u Hrvatskoj, jer to naprosto nije istina! Da je učino puno za sebe to ne znam, a da je učinio puno za 'svoje', to znam. Dakle, meni se čini da je ovdje bitno da se razlikuje ton i sadržaj i da se shvati da je zbog zaoštrenog tona došlo do nekih sadržajnih pogrešaka“, ocjenjuje Puhovski.

Ko 'šuruje' s Josipovićem

Nevladina organizacija Srpski demokratski forum (SDF) jedan je od 'marginalaca' koje Pupovac proziva za 'šurovanje' sa Josipovićem, a protiv sebe i Srpskog narodnog vijeća, a dio primjedbi što ih Josipović iznosi na pupovčen račun već godinama iznose predstavnici SDF-a.

Veljko Džakula i Ljubo Manojlović
Veljko Džakula i Ljubo Manojlović
Izvršni direktor SDF-a Ljubo Manojlović za naš radio kaže kako oni nisu „marginalni“, kako ih naziva Pupovac, i da je ovogodišnji odlazak njihovog predsjednika Veljka Džakule u Knin na obljetnicu „Oluje“ samo nastavak njihovih djelatnosti.

„Mi 20 godina radimo na pitanju ljudskih prava, a kroz to i na pitanju pomirenja. Predsjednik SDF-a Veljko Džakula je tu ideju započeo još u toku rata potpisom 'Daruvarskog sporazuma', da ne idem dalje, pa su ga pokušali ubiti i Srbi i Hrvati, jer nikome nije odgovarao mir! I SDF dan-danas radi na tom putu pomirenja“, navodi Ljubo Manojlović.

Manojlović naglašava kako se SDF zalaže za građansku Hrvatsku, u kojoj neće biti posebnih srpskih zastupnika, već će Srbi u Hrvatskoj birati i biti birani na listama građanskih, a ne manjinskih stranaka.

„Jedino će tako biti riješeno pitanje prava manjina - ne samo Srba – da problem manjina bude predmet bavljenja socijaldemokrata, Hrvatske narodne stranke, HDZ-a a ne jednog čovjeka koji će to uvijek unovčiti kao što su to radili Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i društvo oko njih“, tvrdi Manojlović.

Kako je u jednoj od glavnih uloga u ovom sukobu i srpski tjednik „Novosti“ i njihovo pisanje o Josipoviću i autorskim pravima, za komentar smo zamolili i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenka Duku.

„Josipovićevo pismo jest na jedan način pritisak na slobodu medija zato što je uloga medija da kritiziraju, a predsjednik Republike ne može se ponašati i reagirati kao običan građanin, jer on realno ima puno veću moć od običnog građanina. On ovdje nije privatna osoba nego je predsjednik Republike“, kaže Duka.

Duka međutim dodaje i da „Novosti“ vjerojatno pretjeruju pišući o Josipoviću i autorskim pravima, jer taj sustav postoji već 8 godina, a o Josipovićevoj navodnoj umiješanosti piše se tek godinu-dvije.
XS
SM
MD
LG