Dostupni linkovi

Predsjednica Gruzije osporava zakon o 'stranim agentima' pred Ustavnim sudom


 Salome Zurabishvili (foto arhiv)
Salome Zurabishvili (foto arhiv)

Predsjednica Gruzije Salome Zurabishvili podnijela je žalbu gruzijskom Ustavnom sudu o valjanosti nedavno usvojenog zakona o "transparentnosti stranog uticaja", koji je podigao tenzije između vlade i značajnog dijela društva te negodovanje Zapada.

U izjavi na službenoj web-stranici predsjedništva u kojoj je najavila svoju prvu tužbu pred sudom, njen pomoćnik Giorgi Mskhiladze koristio je riječi demonstranata kako bi opisao zakon, usvojen krajem maja zbog predsjedničkog veta, kao takozvani ruski zakon.

Zakon je "neustavan" i u suprotnosti je sa 78. članom ustava zemlje, rekao je, koji nalaže ustavnim tijelima, uključujući vladu, da "preduzmu sve mjere u okviru svojih nadležnosti kako bi osigurali punu integraciju Gruzije u Evropsku uniju i NATO".

"Tužbom se osporava i niz normi zakona kojima se krše brojna temeljna prava zagarantovana ustavom", navodi se. "Predsjednica ovom tužbom traži suspenziju navedenog zakona i njegovo konačno ukidanje."

Zurabishvili se sukobila sa vladajućom strankom Gruzijski san koja je podržala njenu kandidaturu za predsjednicu 2018., što je kulminiralo prepirkom oko njenog prava da predstavlja Gruziju u inostranstvu, a potom i neuspješnim opozivom 2023.

Zakon koji je stupio na snagu prošlog mjeseca uprkos masovnim protestima i vetu predsjednice zemlje, zahtijeva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih grupa da se registruju kao "strani agenti" ako dobiju više od 20 posto novca za svoje finansiranje iz inostranstva.

Opozicija je osudila nacrt kao "ruski zakon" jer Moskva koristi sličan zakon da stigmatizuje nezavisne medije, organizacije i pojedince koji su kritični prema Kremlju tvrdeći da je njegovo usvajanje znak ruskog uticaja u Gruziji.

U međuvremenu, pristupanje Gruzije Evropskoj uniji je stopirano, a dio finansijske podrške toj zemlji je zamrznut nakon što su gruzijske vlasti usvojile sporni zakon.

XS
SM
MD
LG