Dostupni linkovi

Pred utakmicu Srbija - Hrvatska: Meč visokog rizika i malog značaja


Dok se u Beogradu vrše poslednje pripreme pred revanš utakmicu između fudbalskih reprezentacija Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama za odlazak na Svetsko prvenstvo 2014, deo javnosti strahuje zbog eventualnih incidenata na stadionu. Iako policija tvrdi da spremno dočekuje ovaj sportski događaj, zebnju pojačavaju i vesti iz Hrvatske, gde se poslednjih nekoliko dana održavaju protesti protiv uvođenja ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Dan pre utakmice hrvatski fudbaleri sleteli su na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“. Odatle su, uz obezbeđenje jakih snaga Žandarmerije, otišli u glavni grad Srbije. Visoke mere bezbednosti predviđene su za dan održavanja utakmice koju će, osim Žandarmerije, obezbeđivati 4.000 policijskih službenika i oko 700 redara, a u organizaciju se uključila i Bezbednosno-informativna agencija.

Organizovanog dolaska hrvatskih navijača neće biti, ali strah od eventualnih incidenata na stadionu i oko njega budi to što se utakmica odigrava u jeku antićiriličnih protesta u Hrvatskoj.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova izvršili su detaljan pregled stadiona Marakana, a nadležne službe učiniće sve da spreče eventualne izgrede, ističe šef odseka za unutrašnju politiku i bezbednost Vlade Srbije Milivoj Mirkov.

„Imaćemo jedan prsten oko stadiona na kojem će postojati sedam prolaza. Bitno je da ljudi koji dolaze znaju da sa sobom moraju da imaju lična dokumenta, jer će na tom prvom prstenu biti kontrola ulaznica i ličnih isprava“, kaže Mirkov.

Na naše pitanje kako će nadležne službe reagovati ako dođe do uvredljivih skandiranja ili sličnih izgreda na stadionu, Mirkov odgovara:

„Zajednički sa delegatom utakmice ćemo snimiti situaciju i preduzimati mere. Veoma je bitno da svi dođemo s idejom da do toga ne dođe.“

Fudbalski savez Srbije je pod specijalnim monitoringom FIFA-e, koja je zbog toga u Beograd poslala koordinatora u Kabinetu generalnog sekretara ove organizacije. UEFA je ranije upozorila ovdašnji Fudbalski savez da će rigorozno kazniti i najmanji incident na tribinama Marakane.

Poziv na fer navijanje

Osim straha od međunacionalnih izgreda, nemir unosi i slučaj Tomislava Karadžića, odlazećeg čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koji je pod pritiskom dela sportske javnosti najavio da se s tog mesta povlači na kraju jesenjeg dela domaćeg fudbalskog prvenstva. Upravo je Karadžić u svojoj izjavi pred utakmicu pozvao navijače na fer navijanje.

“Pred nama je utakmica nad utakmicama, komšijski derbi, meč fudbalskih prijatelja i njihovih navijača koji na svakom koraku i svakim gestom žele da pokažu da prošlost pripada smo prošlosti, a da nas jedino interesuje lepa današnjica i misli posvećene budućnosti”, rekao je Karadžić novinarima.

Utakmicu će, pored delegata FIFA-e, pratiti i ugledni gosti, među kojima su i menadžer Čelsija Žoze Murinjo, kao i kontroverzni čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić koji je rekao da ne očekuje incidente na utakmici.

Beograđani sa kojima smo razgovarali, pak, različito gledaju na predstojeći meč:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Direktan link

Iako se reprezentacija Srbije još nakon poraza u prvom meču protiv Hrvatske na Maksimiru oprostila od Svetskog prvenstva u Brazilu, ovoj utakmici beogradski mediji pridaju određeni značaj. Nisu jedini, jer je fudbalerima podršku pružio i predsednik Tomislav Nikolić koji ih je posetio u sportskom kampu i uputio im nekoliko prigodnih saveta:

„U petak će protiv vas igrati suparnici. Nemojte da ih shvatite kao neprijatelje, zato što tako nećete moći da pobedite.“

Pošto meč nema konkretan rezultatski značaj, on se u ovdašnjoj javnosti podiže na apstraktni nivo, smatra reditelj i kolumnista Gorčin Stojanović.

„S obzirom na to da je srpski fudbal posrnuo na svim mogućim planovima, osim u juniorskoj konkurenciji gde je sad zablistao, to se sad diže na nivo poput onog u sloganu ’dođite zbog ponosa, nacionalne časti i slično’, što je samo glupo i kičasto“, ističe Stojanović.

Naš sagovornik, međutim, ne veruje da ćemo na tribinama videti većih izgreda.
No, činjenica da je za utakmicu koja nema rezultatski značaj potrebno angažovati nekoliko hiljada policajaca, ipak pokazuje da smo još uvek daleko od onoga što se nekad s pravom zvalo praznikom sporta.
XS
SM
MD
LG