Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Medicinski radnik u Moskvi, 1. juni, 2020.
Medicinski radnik u Moskvi, 1. juni, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 2. juni, 2020.:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će svi podaci o nabavci medicinske opreme tokom pandemije korona virusa biti objavljeni kada se epidemija završi i da će "sve biti transparentno".

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

Britanska vlada razmatra uvođenje vazdušnih mostova sa nekim zemljama kako bi putnici izbegli karantin, javljaju britanski mediji. Velika Britanija, koja je nakon SAD druga zemlja u svetu po broju žrtava i zaraženih korona virusom, postepeno ublažava mere uvedene krajem marta. Da bi sprečila širenje zaraze, London je najavio uvođenje karantina za međunarodne dolaske.

Zdravstveni sistemi u zemljama Latinske Amerike su pod rizikom da budu preopterećni korona virusom, saopštila je 2. juna Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u vrijeme kada se broj žrtava u teško pogođenom Brazilu približio broju od 30.000.

Francuska ekonomija je na putu da ove godine zabilježi pad za 11 odsto zbog krize koju je izazvao virus korona i biće još poteškoća prije nego što se situacija popravi sljedeće godine, izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer.

U Francuskoj danas, 2. juna, počinje druga faza ublažavanja blokade, pošto zvanični brojevi pokazuju da epidemija virusa korona slabi. Od danas se otvaraju kafići i restorani u takozvanim zelenim zonama, u kojima je virus manje aktivan. Parkovi i restoranske bašte otvaraju se u Parizu, koji je svrstan u narandžastu zonu, a biće ukinute i restrikcije na putovanja izvan kruga od 100 kilometara.

XS
SM
MD
LG