Dostupni linkovi

Potrebno razvijati regionalnu saradnju nevladinih organizacija


Jedan od susreta predstavnika REKOM-a u Beogradu, 16. jun 2001. Foto: Saša Čolić
Jedan od susreta predstavnika REKOM-a u Beogradu, 16. jun 2001. Foto: Saša Čolić
Saradnja nevladinih organizacija u regionu o pitanjima koja se odnose na ratni zločin neophodna je kako bi se što više unaprijedio proces razmjene informacija, koji potom služi i kao osnova za procesuiranje počinitelja.

Iako podrška državnih institucija i nije uvijek zadovoljavajuća, ili je i nema, to ne ometa cilj saradnje - razmjenu podataka i pomoć u procesima ratnih zločina. No ne mogu uticati da to isto učine i vladine institucije zemalja u regionu.

Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na Balkanu (REKOM) najšira je i najveća koalicija nevladinih organizacija u regionu kada je riječ o saradnji među susjednim državama na temama koje se tiču procesuiranja ratnih zločina i pomirenja na Balkanu. Prekogranična saradnja među civilnim sektorom postojala je i prije ideje o formiranju REKOM-a, no potrebno je razvijati i poboljšati, kaže Vesna Teršelič, iz hrvatske organizacije Documenta.

„Jako je važno pogledati podatke koji su prikupile udruge obitelji nestalih ili udruženja logoraša, time da se suradnja u kom god je segmentu pogledate, ili na razini tužiteljstava ili udruženja žrtava ili na razini organizacija za ljudska prava, može samo razvijati. Može je biti više i trebalo bi je biti više kako bi ipak više ratnih zločina bilo procesuirano,“
smatra Teršelič.

Značajne projekte kada je riječ o zajedničkom djelovanju nevladinog sektora u regionu pokrenuli su sarajevski Istraživačko dokumentacioni centar, zagrebačka Documenta i Helsinški odbor za ljudska parava u Srbiji. Mirsad Tokača, direktor IDC-a, kaže da ove i još nekoliko organizacija planiraju nastaviti sa zajedničkim projektima.

„Mi već nekoliko godina sa nekim partnerima iz regiona radimo na tome da dokumentujemo ratne zločine, da obezbijedimo odgovarajuću faktografiju i dokumentacionu osnovu za procesuiranje ratnih zločina pred međunarodnim i domaćim sudovima. Nažalost, na drugoj strani imate vrlo rijetko organizacije koje se time bave, poesbno u Hrvatskoj i u Srbiji, i onda to otežćava tu vrstu saradnje. Mi smo do sada uglavnom intenzivno sarađivali sa Documetom iz Zagreba, to je centar za suočavanje sa prošlošću, i sa Hrvatskim helsinškim odborom, a u Srbiji to je isto tako Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo. Otprilike na tom se broju završava. Ovih dana pokušavamo da nađemo i još neke druge partnere kako bismo tu saradnju još više unaprijedili i proširili. Dakle, ona je neophodno potrebna i naravno da ćemo mi na njoj i dalje istrajavati“,
naglašava Tokača.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da ovu saradnju treba poboljšati, te da u fokusu njenog djelovanja moraju biti uzroci krvavog raspada bivše Jugoslavije.

„To sve zahteva i jednu širu strategiju koja bi pre svega se bavila onom pozadinom koja je dovela do raspada Jugoslavije na tako brutalan način, a zatim i do zločina i svega onog što se dešavalo u Hrvatskoj, BiH, pa na Kosovu. Mislim da je vrlo važan taj kontekst, koji čini mi se malo izostaje s obzirom da se mnoge organizacije bave tim pitanjem bez ulaženja u stvarni kontekst i pozadinu i uzroke zaštose nešto desilo,“
ocjenjuje Biserko.

Mirsad Tokača, juki 2009. Foto: Midhat Poturivić
Koliko vlasti u državama regiona potiču saradnju i podržavaju projekte nevladinih organizacija odgovara Tokača:

„Iako smo napravili rezultate i uradili poslove koje su direktno u vladinom resoru i nadležnosti, umjesto da nas podrže i da nam pomognu na sve moguće načine, i moralno i materijalno, mi u ovih šest, sedam godina, koliko radimo neke bitne projekte, nikada nismo dobili nikakvu podršku nijedne vlade, ni državne, ni federalne, ni kantonalne, tako da je vrlo teško raditi u takvim uslovima. On i još uvijek nemaju razvijen refleks za ovo što mi radimo, ali valjda će se stanje mijenjati, očekivati je i nadati se. Mislim da situacija nije ništa bitnije bolja ni u Srbiji, možda je nešto malo bolja u Hrvatskoj, ali to je sve tu negdje blizu.“

Na isto pitanje drugačije odgovara voditeljica zagrebačkih Documenta Vesna Teršelič.

„Ja bih rekla da civilno društvo naprosto radi što smatramo da je važno - na tragu prava na istinu i na pravdu, ali ono što je jako važno jeste povećati broj predmeta koji su razmijenjeni, broj predmeta koje je primjerice počelo pripremati Državno odvjetništvo u Hrvatskoj, a predani su materijali, kako bi se progon osumnjičenih koji žive u Srbiji ili u Crnoj Gori ili pak u BiH nastavio u zemljama gdje osumnjičeni žive, tako da mislim da je krucijalno povećati taj intenzitet“, smatra ona.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Regionalna saradnja iz ugla OSCE-a

Regionalna saradnja iz ugla OSCE-a

„Regionalna saradnja za vođenje krivičnih postupaka u predmetima ratnih zločina je važan stub državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH", kaže pravna savjetnica Misije OSCE u BiH Lejla Kablar.

OSCE, kao i druge međunarodne organizacije, organizovale su brojne sastanke na ekspertnom nivou za sudije, tužioce i predstavnike ministarstava pravde iz zemalja bivše SFRJ. Ova zalaganja su dovela do određenih rezultata u smislu pružanje uzajamne pravne pomoći o konkretnim pitanjima, kao što je razmjena dokaza između tužilaštava različitih zemalja. S druge strane, mali i nikakav napredak uočen je u pogledu više problematičnog, politički osjetljivog cilja ukidanja zabrane izručenja vlastitih građana zemlje za bilo koje krivično djelo, a koja je trenutno na snazi u cijelom regionu. Izmjene i dopune sporazuma između Hrvatske i BiH, donesene u februaru 2010. godine, predviđaju ukidanje zahtjeva da osobe osuđene u jednoj državi moraju dati saglasnost za izdražavanje kazne u susjednoj državi, što predstavlja pozitivan razvoj događaja koji bi trebao otkloniti mogućnost da osobe osuđene za ratne zločine koriste dvojno državljanstvo kako bi izbjegle suočavanje sa pravdom"
, kaže Kablar.

Iz Misije OSCE-a u BiH poručuju da su razgovori na visokom nivou između političkih aktera zemalja u regionu neophodni za rješavanje preostalih problema po pitanju regionalne saradnje za vođenje krivičnih postupaka u predmetima ratnih zločina. Čvrsta politička opredijeljenost je potrebna za rješavanje otvorenih pitanja izručenja i ustupanja predmeta ratnih zločina državama u regionu, smatraju u OSCE-u.

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG