Dostupni linkovi

Britanska pošta pod istragom nakon što je lažno optužila stotine zaposlenih za krađu


Ilustrativna fotografija, poštansko sanduče na ulici u Liverpulu, Velika Britanija
Ilustrativna fotografija, poštansko sanduče na ulici u Liverpulu, Velika Britanija

Britanska policija pokrenula je istragu protiv Pošte zbog prevare nakon što je ta ustanova optužila više od 700 svojih zaposlenih za krađu, da bi se na kraju ispostavilo da je došlo do greške u kompjuterskom sistemu, prenela je agencija Asošijejted Pres (AP).

Metropoliten policija je saopštila kasno uveče 5. januara da istražuje "potencijalna krivična dela prevare".

Policija takođe istražuje potencijalna krivična dela lažnog svedočenja i izvrtanja pravda u istragama i krivičnom gonjenju koje sprovodi Pošta protiv svojih zaposlenih koje je optužila za krađu.

U periodu između 1999. i 2015. godine, više od 700 upravnika poštanskih filijala optuženo je za krađu ili prevaru, jer su kompjuteri pogrešno pokazivali manjak novca.

Mnogi su finansijski propali nakon što su bili primorani da plate velike sume novca kompaniji, dok su pojedini osuđeni i poslati u zatvor. AP navodi da je nekoliko zaspolenih u međuvremenu počinilo samoubistvo.

Pravi krivac je bio neispravan kompjuterski računovodstveni sistem pod nazivom Horizont (Horizon), koji je isporučila japanska tehnološka firma Fujitsu, a koji je instaliran u lokalnim poslovnicama pošte 1999. godine.

Pošta je godinama tvrdila da su podaci iz Horizonta pouzdani i optuživala je upravnike filijala za prevaru kada je sistem pokazao da nedostaje novac.

Nakon višegodišnje kampanje koju su vodili zaposleni i njihovi advokati, Apelacioni sud je 2021. godine ukinuo 39 osuđujućih presuda u tom slučaju.

Sudija je tada obrazlažući presudu rekao da je Pošta "znala da postoje ozbiljni problemi u vezi sa pouzdanošću" Horizonta i da je počinila "neverovatne" propuste u istrazi.

Pošta navodi da je za ukupno 93 radnika sada poništena presuda. Mnogi, međutim, tek treba da budu oslobođeni krivice. Javna istraga o ovom slučaju traje od 2022. godine.

Do sada niko iz javne pošte ili drugih uključenih preduzeća nije uhapšen niti je protiv njih podneta krivična prijava.

XS
SM
MD
LG