Dostupni linkovi

Kanader iz Hrvatske stigao u pomoć za gašenje požara u BiH


Požar na planini Čvrsnici, na jugu BiH, ne jenjava ni treći dan, 18. jul 2022. godine.
Požar na planini Čvrsnici, na jugu BiH, ne jenjava ni treći dan, 18. jul 2022. godine.

Hrvatski kanader doletio je iz Zadra prema požarištu na planini Čvrsnica na jugozapada Bosne i Hercegovine (BiH), gdje pomaže u gašenju požara.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio ravnatelj Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, Drago Martinović.

"Oko 13 sati kanader iz Hrvatske je izvršio dva preleta, nakon čega je odletio prema Buškom jezeru na punjenje rezervoara vodom za nove prelete“, rekao je Martinović za RSE.

Kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

“Protupožarne zračne snage posljednjih su dana iznimno često angažirane u Hrvatskoj, no to nas ne sprječava da pomoć pružimo i susjednim državama kada im je ona najpotrebnija. Nakon gašenja u Republici Sloveniji gdje je u nedjelju bio angažiran Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, svoju spremnost i umijeće piloti kanadera pokazuju i u Bosni i Hercegovini, gdje su i prošle godine četiri puta pomagali u gašenju požara. Hvala im za nesebičan trud“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Kanader iz Hrvatske stiže nakon što je, na zahtjev lokalnih vlasti, Vijeće ministara BiH 18. jula zatražilo međunarodnu pomoć u gašenju požara na jugu BiH.

Martinović je ranije u utorak za RSE naveo da Helikopteri Oružanih snaga (OS) BiH i dalje gase veliki šumski požar na lokalitetu Blidinje na planini Čvrsnici.

Požar na Čvrsnici, jednoj od najviših planina u BiH ne posustaje ni treći dan od izbijanja.

“Stanje se mijenja iz trenutka u trenutak. Ono je jutros bilo puno bolje nego sada, jer se ponovno pojavio vjetar, koji je ponovno rasplamsao vatru”, kazao je Martinović za RSE, dodajući kako su jutros ponovo u ispomoć došao helikopter OS BiH.

Martinović navodi da u gašenju požara učestvuju i pripadnici gorskih službi spašavanja (GSS), planinari, te pripadnici društva za upravljanje šumama.

Dodaje i da se površina koju je zahvatila vatra na tom nepristupačnom, planinskom području stalno povećava.

“Do sad je opožareno, koliko imamo informaciju sa terena, tridesetak hektara zemljišta. To je ogromna površina, koja je ne samo pod šumom, borovinom, nego ima i raslinja, na toj uzvisini planine Čvrsnice”, rekao je Martinović.

Požari bukte i u drugim općinama na jugu BiH

U Operativnom centru civilne zaštite susjednog Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru, naveli su da su vatrogasne službe imale 27 intervencija na gašenju požara.

Neki od njih na više lokaliteta gore već danima.

Na području Konjica, sjeverno od Mostara, aktivan je požar na lokaciji Boračko jezero, koji gori već danima i na momente je ugrožavao stambene objekte.

Vatrogasci gase požar u blizini Boračkog jezera, 16. juli 2022.
Vatrogasci gase požar u blizini Boračkog jezera, 16. juli 2022.

Prema izvještaju Civilne zaštite HNK-a, i u utorak se na tom području očekuje pomoć u gašenju iz zraka.

Ova odluka je donosena s ciljem pomoći stanovništvu u opštinama Čitluk, Čapljina i Konjic gdje je zbog nepristupačnog terena otežano gašenje velikih požara, kaže se u saopštenju.

Helikopterske posade Oružanih snaga BiH od proteklog vikenda gase požare koji su aktivni na lokalitetima Boračko jezero u blizni Konjica i Blizanci kod Čitluka, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Ranije je, na traženje lokalnih vlasti, Vijeće ministara BiH zatražilo međunarodnu pomoć u gašenju tog požara, očekujući djelovanje kanadera iz susjedne Hrvatske.

U općini Stolac, još uvijek je aktivan požar na lokaciji Trijebanj-Dubrave, koji je izbio 17. jula uveče. Gori trava i nisko rastinje, stoji u izvještaju Civilne zaštite HNK-a.

XS
SM
MD
LG