Dostupni linkovi

Prva žrtva požara u Sjevernoj Makedoniji, gore kuće u 12 sela


Gašenje požara u Novom Selu, Sjeverna Makedonija, 24. jula 2024.
Gašenje požara u Novom Selu, Sjeverna Makedonija, 24. jula 2024.

U selu Kokošinje jedna starija osoba je nastradala vjerovatno uslijed gušenja od dima u požaru koji je u ponedjeljak zahvatio ovo selo sjeverne makedonske opštine Kumanovo, naveo je direktor Centra za upravljanje kriznim situacijama, Stojanče Angelov.

Rekao je da je supruga preminulog evakuisana.

Dvanaest sela zahvaćeno je požarima koji od ponedjeljka haraju zemljom, rekao je Angelov i dodao da je u opštini Sveti Nikole požar zahvatio tri sela, kao i kuće u selima Nemanjica i Malino.

"Nažalost, izgorjele su kuće, a većina u selu Nemanjica je stara i napuštena, ali ovdje imamo i useljene kuće. Sela zahvaćena požarima su i na teritoriji opštine Kumanovo, tri sela, i sela Kšanje, Kokošinje i Murgaš, gdje se uglavnom nalaze vikendice. Na teritoriji opštine Staro Nagoričane požar je zahvatio tri sela, zatim u opštini Sveti Nikole", izvijestio je Angelov.

Neki od ovih požara su, kako je saopšteno, stavljeni pod kontrolu.

U selu Nemanjica gori sa svih strana. I u gornjem i donjem dijelu sela ima spaljenih kuća, a crkva je spašena u posljednjem trenutku, saopšteno je.

Načelnik opštine Sveti Nikole Dejan Vladev istakao je da je u selu Orel izgorjelo nekoliko kuća, a u selu Nemanjica čak četvrtina kuća.

"Vjetar nam ne da mira i ne znamo šta će biti tokom noći, kazao je Vladev.

Vatra iz sela Nemanjica se širi prema selu Erdželija.

Na terenu su vatrogasci, dobrovoljci i vojska.

Penzionisani piloti pomažu u akciji gašenja požara u Severnoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

XS
SM
MD
LG