Dostupni linkovi

Požar na Zelengori, u opasnosti Nacionalni park Sutjeska


Požar na Zelengori, 11. august 2024.
Požar na Zelengori, 11. august 2024.

Pripadnici Helikopterskog servisa bh. entiteta Republika Srpska u nedjelju pokušavaju ugasiti vatrenu stihiju na planini Zelengori, na jugoistoku Bosne i Hercegovine.

Požar se proširio u blizini Nacionalnog parka Sutjeska i do sada je izbačeno 20.000 litara vode, izjavio je entitetskoj novinskoj agenciji Srna direktor Helikopterskog servisa, Boban Kusturić.

Kusturić je naglasio da su pripadnici Helikopterskog servisa uspjeli izbaciti značajnu količinu vode, usprkos jakim udarima vjetra od 50 kilometara na sat i velikoj nadmorskoj visini od 1.500 metara, što znatno otežava operaciju.

Direktor Helikopterskog servisa naveo je da je poziv za pomoć primljen u subotu, 10. augusta i da je Helikopterski servis intervenirao u suzbijanju požara na prostoru Zelengore, tačnije na obroncima Nacionalnog parka Sutjeska, kod Velike Siljevice.

Prema njegovim riječima, požar je izbio na nepristupačnom području planinskog masiva i zahvatio je površinu od 15 do 20 hektara i širio se od vidikovca Borić prema Tjentištu.

"S obzirom na otežane uslove i veliku površinu zahvaćenu vatrom, metode gašenja požara sa zemlje bile su nedovoljne. Ključni element u suzbijanju širenja vatre bio je angažman helikoptera u ranoj fazi izbijanja požara. Tokom jučerašnje akcije, izbačeno je oko 40.000 litara vode, što je bilo presudno u sprečavanju daljeg širenja vatre prema četinarskim šumama", naglasio je Kusturić.

Na terenu su bile prisutne vatrogasne jedinice iz Foče, radnici Nacionalnog parka "Sutjeska", te vatrogasci iz Gacka, a koordinacija između zračnih i kopnenih timova išla je preko entitetske Uprave civilne zaštite.

Kusturić je poručio da će akcija biti nastavljena sve dok se ne osigura potpuno gašenje svih žarišta i spriječi mogućnost ponovnog izbijanja vatre.

Iz Nacionalnog parka Sutjeska izrazili su zahvalnost za brzu reakciju i efikasnost svih koji su se angažirali u borbi protiv požara, čime je spriječena ozbiljnija šteta na ekosistemu parka.

Direktor entitetske Uprave civilne zaštite Boris Trninić upozorio je da u Nacionalnom parku Sutjeska"na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma.

Zatražio je da se hitno angažira helikopter za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije kakao bi pomogao Helikopterskom servisu RS i ljudstvu angažiranom na terenu.

Pomoć iz Srbije zatražio je i državni ministar trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, koji je rekao da Vijeće ministara treba odobriti angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će pomoći u gašenju požara.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković rekao je da bi vlasti Republike Srpske u slučaju potrebe angažmana helikoptera za gašenje požara na Tjentištu prvo trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja.

Konaković je istakao da su helikopteri OS BiH spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu BiH i da su pokazali efikasnost i vještine u proteklim sedmicama.

XS
SM
MD
LG