Dostupni linkovi

Požar na istoku BiH, izgorjele tri kuće u selu Luka kod Srebrenice


Požar u Nacionalnom parku Drina, okolina Srebrenice, BiH, 9. septembar 2024.
Požar u Nacionalnom parku Drina, okolina Srebrenice, BiH, 9. septembar 2024.

Tri kuće su izgorjele u selu Luka kod Srebrenice, u požaru koji na istoku Bosne i Hercegovine bjesni već osam dana.

Požar već danima gori u Nacionalnom parku Drina, te se u ponedjeljak, 9. septembra proširio u samo selo te zahvatio tri kuće najbliže borovoj šumi.

"Borimo se već osmi dan sa vatrenom stihijom, a posljednja tri dana bila su najkritičnija za naše selo. Pokušavali smo na sve načine da spriječimo da vatra ne siđe u selo, ali nažalost, danas, [ponedjeljak] oko pola deset vatra je zahvatila tri kuće koje su potpuno izgorjele", rekao je za Radio Slobodna Evropa Hamo Zulanović, nekadašnji predsjednik Mjesne zajednice Luka.

Požar je zahvatio tri kuće u selu Luka koje su najbliže šumi (arhivska fotografija)
Požar je zahvatio tri kuće u selu Luka koje su najbliže šumi (arhivska fotografija)

Istakao je da traže "hitnu intervenciju institucija i rukovodstva opštine da reaguje, kako bismo spriječili da vatra ne ode na kompletno selo".

On je dodao da su mještani sa vatrogascima i pripadnicima civilne zaštite isjekli veći broj drveća, napravili "branu" kako bi spriječili prodor plamena prema selu. Ali, ni to nije koristilo jer se vatrena stihija, nošena vjetrom, brzo širila.

Zulanović dodaje da su prethodnih dana požar u Nacionalnom parku Drina i oko sela Luka gasili i helikopteri, ali je danas dobio obavijest da, zbog lošeg vremena, helikopteri danas neće djelovati.

"Mi činimo sve kako bismo ugasili požar, ali zbog nepristupačnosti terenu, naše mogućnosti su male. Voda se doprema cisternama i onda vatrogasci i pripadnici civilne zaštite, kao i mještani, pune naprtnjače vodom i čine ono što je u njihovoj moći. Na sreću, nemamo povrijeđenih ni radnika ni mještana, ali, eto, izgorjele su tri kuće", kaže za RSE Mujo Hasanović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica.

Zbog požara, u Srebrenici je proglašeno vanredno stanje.
Zbog požara, u Srebrenici je proglašeno vanredno stanje.

Zvog požara koji je uništio veliki kompleks šume, opština Srebrenica proglasila je vanredno stanje.

"Ovo je baš vanredna situacija, proglasili smo vanredno stanje i angažovali veliki broj ljudi na gašenju požara. Vatrani pojas je širine 12 kilometara i nemoguće je djelovati na svakoj lokaciji. Nadamo se današnjoj kiši koja bi, po mom mišljenju ugasila ovaj požar", rekao je Adem Mehmedović, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Srebrenica.

Požar trenutno prijeti da zahvati i druge objekte i imanja u samom selu.

Proteklih sedmica, požari su zahvatili nekoliko područja u Bosni i Hercegovini, poput Nacionalnog parka Sutjeska, okolinu Bileće, Maglaja i Kaknja.

XS
SM
MD
LG