Dostupni linkovi

Kijev i Moskva se međusobno optužuju zbog požara u nuklearnoj elektrani u Zaporižju


Požar u nuklearnoj elektrani u Zaporižju, Ukrajina, 11. avgust 2024.
Požar u nuklearnoj elektrani u Zaporižju, Ukrajina, 11. avgust 2024.

Požar je izbio u rashladnom tornju nuklearne elektrane u Zaporižju u južnoj Ukrajini, u nedjelju 11. avgusta, dok Kijev i Moskva razmjenjuju optužbe zbog incidenta.

Obje strane su navele da nije bilo porasta u nivou radijacije u okolini elektrane, koja je pod kontrolom ruskih snaga od prvih dana invazije.

"Kao rezultat granatiranja grada Energodara od strane ukrajinskih oružanih snaga, izbio je požar na rashladnom sistemu nuklearne elektrane u Zaporižju", naveo je Jevgenij Balicki, guverner ukrajinske regije Zaporižja kojeg je postavila Rusija, putem Telegrama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u objavi na društvenim mrežama rekao da su "ruski okupatori zapalili požar" u elektrani.

"Trenutno, nivoi zračenja su u normalnim okvirima", dodao je.

Balicki je takođe rekao da je radijacija u okolini postrojenja normalna.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova je izjavio da "intenzivno prati" situaciju putem meteoroloških stanica nedaleko od elektrane, koja je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Svih šest jedinica elektrane je trenutno ugašeno, rekao je Balicki.

"Nema prijetnji od eksplozije pare ili bilo kakvih drugih posljedica", rekao je on, dodavši da su vatrogasci na lokaciji i da se bore protiv vatre.

Video koji je objavio Zelenski pokazuje crni dim koji kulja iz jednog od rashladnih tornjeva elektrane, dok se crveni plamenovi pojavljuju pri njegovom dnu.

Postrojenje se nalazi na istočnoj obali Dnjepra, de fakto prvi linije fronta, koja prolazi kroz južnu Ukrajinu.

Ukrajina kontroliše suprotnu obalu, koju Rusija konstantno optužuje da namjerno gađa elektranu – što Ukrajina poriče.

Kijev, s druge strane, optužuje Moskvu da je militarizovala postrojenje, te da je u njega postavila teško naoružanje na samom početku rata.

Ruska kontrola nad elektranom je svojevrsna nuklearna "ucjena", smatra Kijev.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja ima osoblje u elektrani, je u više navrata pozivala na uzdržanost, te navodila da strahuje da bi nesmotrene vojne akcije mogle prouzrokovati ozbiljnu nuklearnu nesreću u elektrani.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG