Dostupni linkovi

Borci IDIL-a vraćaju se na Balkan


Sirija
Sirija

Najmanje 5.600 pristaša militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) vratilo se u 33 zemlje porijekla nakon poraza u Iraku i Siriji, navodi se u najnovijem izvještaju Soufan centra. Među njima ima i povratnika u balkanske zemlje. Iako je većina povratnika širom svijeta u zatvoru ili im se izgubio trag, idućih godina mogli bi biti ozbiljna sigurnosna prijetnja za sve zemlje u koje su se vratili, upozorava se u tom izvještaju.

Prema podacima američkog think - thanka, s područja Balkana bilo je ukupno 845 boraca koji su se pridružili militantnoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku. Najviše ih je otišlo sa Kosova. Podatak iz aprila 2017 - govori o 317 boraca, dok ih je u Siriji i Iraku ostalo 138, a 117 ih se vratilo na Kosovo.

BiH i INTERPOL: Deradikalizacija povratnika iz IDIL-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Podaci iz decembra 2016. kažu da je od 248 boraca iz Bosne i Hercegovine koji su se pridružili militantnoj Islamskoj državi, u Siriji i Iraku ostalo njih 115, a 46 ih se vratilo.

Iz Makedonije je otišlo 140 boraca, no nema podataka o tome koliko se vratilo, dok je prema podacima iz januara 2017. u Siriju i Irak iz Srbije je otišlo 50 militanata. Također nema saznanja o tome da li se koliko ih se vratilo.

Iako je znakovit povratak boraca posljednjih mjeseci širom Evrope i svijeta, a posebno nakon oslobođenja Mosula i Rake od militanata, čime je nestala paratvorevina nazvana kalifat, oni nisu dodadni kao značajnija prijetnja terorizmu u svijetu, no raste broj napada koji su inspirirani ili naređeni od Islamske države.

Istodobno mnoge države još nisu našle odgovarajući način rješavanja problema militantnih povratnika. Iako ih je većina u zatvoru, mnogi su jednostavno “nestali.” Zbog toga, ističu u ovom think-thanku, biće potrebna bolja suradnja među državaa, dijeljenje informacija kako bi se razvila djelotvorna strategija i kako bi se suočilo s tim prijetnjama.

Poseban problem su žene i djeca koji su se vratili iz ekstremističkog okruženja jer treba naći način kako ih ponovno reintegrirati u društvo. Biti će potrebni posebni zdravstveni i socijalni mehanizmi kako bi se pomoglo djeci.

Među onima koji su otišli iz BiH na strana ratišta bilo je 60 žena i 81 dijete, a sa Kosova 44 žene i 27 djece.

Ne treba zaboraviti da mnoge žene koje su se vratile i same činili zločine i terorizirale civile. Militanti su regrutirali u svoje redove i djecu između devet i 15 godina. Na pojedninim video zapisima se nalaze dječaci koji nisu stariji od pet godina, a koji ubijaju zarobljenike.

RSE u selu militanta koji je prijetio reisu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Ono što će u budućnosti trebati raditi jest naći djelotvorni odgovor na prijetnje terorista, jer militantna Islamska država ima za cilj poremetiti društvene vrijednosti demokratskih zemalja, natjerati ih na strah, dovesti u pitanje međunarodni poredak i to je uradila dramatičnije i nažalost uspješnije od bilo koje pobunjeničke ili separatističke grupe ranije. Zato je važan odgovor cijelog društva, suradnja državnih institucija, djeljenje informacija, promatranje i ocjenjivanje onog što je postignuto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG