Dostupni linkovi

Poverenik SNS u Nišu: Nismo poslali aktiviste u Crnu Goru


Policija Crne Gore, august 2020, ilustrativna fotografija.
Policija Crne Gore, august 2020, ilustrativna fotografija.

Poverenik Srpske napredne stranke (SNS) u Nišu, Zvezdan Milovanović, negirao je u utorak navode da je ta stranke poslala svoje aktiviste da učestvuju u predizbornoj kampanji u Nikšiću u Crnoj Gori.

Uprave policije Crne Gore saopštila je 30. januara da proteruje osam državljana Srbije, koji su imali turističku prijavu boravka, ali ne i dozvole za privremeni boravak i rad, ni potvrde o prijavi rada. Njima je izrečena zabrana ulaska do 1. maja 2021.

Milovanović je rekao za RSE da među proteranim licima ima i članova Srpske napredne stranke, ali i onih koji to nisu.

"Radi se o osobama koje verovatno poznaju kako se vodi predizborna kampanja i angažovani su od strane učesnika izbornog procesa. To nema nikakve veze sa Srpskom naprednom strankom niti ih je poslala Srpska napredna stranka.

Malo je čudno da su samo oni problem, iako tamo ima i lica iz Albanije i iz Hrvatske. Svi učesnici u izbornom procesu su angažovali ljude sa strane kao pomoć. Ponavljam da to nema nikakve veze sa SNS-on niti ih je SNS poslala", istakao je Milovanović u utorak, 2. februara.

Na pitanje novinara koji od učesnika u izbornom procesu u Nikšiću je angažovao proterane Srbe, Milovanović kaže da ne zna tačno ko je to.

"Verovatno neka od prosrpski orijentisanih stranaka. Sigurno ih nije angažovao Milo Đukanović", naveo je Milovanović.

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić naveo je u svojoj reakciji na Tviteru da se crnogorska policija na taj način umešala u predstojeće lokalne izbore u Nikšiću, zakazane za 14. mart i optužio Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića za, kako je naveo, represivno ponašanje.

On je proterane državljane Srbije nazvao prijateljima njegove stranke koje je angažovala "da nam pomognu oko baza podataka, unapređenja stranačke infrastrukture i obuke stranačkih aktivista".

Na proterivanje državljana Srbije reagovao je i niški ogranak opozicione Stranke slobode i pravde.

"Proterivanje niških naprednjaka je skandal i direktan dokaz mešanja SNS-a u izbore u susednim državama čime ruše i ruže međunarodni ugled Srbije. Takođe i kršenje zakona Republike Srbije u slučaju da su, a imamo osnovane sumnje da jesu, odsustvovali sa svojih radnih mesta bez zakonskog osnova", navela je ta stranka u saopštenju objavljenom na svojem sajtu.

Na izborima u Nikšiću očekuje se učešće etabliranih političkih partija koje djeluju u vlasti kroz koaliciju Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA; ali i opozicionih partija: DPS, Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata. Uz njih, učešće je najavilo nekoliko pokreta i organizacija.

Nikšić je rodni grad predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, čija je stranka poslije tri decenije izgubila većinu u parlamentu prošle godine.

XS
SM
MD
LG