Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv Cikotića i Mlaće za ratne zločine u Bugojnu


Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH, na konferenciji za medije u Srebrenici, arhivska fotografija
Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH, na konferenciji za medije u Srebrenici, arhivska fotografija

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika tokom sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Bugojna, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ove pravosudne institucije 18. januara.

Istovremeno, Sud BiH je odbio dio optužnice koji se odnosi na Tahira Granića.

Iz Suda BiH navode da se optuženik Dževad Mlaćo tereti da je naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak takozvanih "ekstrema" zarobljenika HVO.

Te osobe su, kako stoji u saopštenju, potom odvođene u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom od strane pripadnika vojne policije bili likvidirani.

Dodaje se da je Mlaćo, u svojstvu predsjedavajućeg ratnog predsjedništva opštine Bugojno bio de facto autoritet civilne i vojne vlasti na teritoriji te opštine čije su se odluke poštovale i provodile.

Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić se, kao oficir Armije BiH, tereti da je propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi ubistva i nečovječno postupanje.

"Optuženik se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i protuzakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema istima", stoji u saopštenju Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 14. decembra, prema kojoj se i Tahir Granić, ratni oficir Armije BiH, trećeoptuženi, teretio za ista djela kao i Selmo Cikotić.

U optužnici je navedeno da su, nakon rata, tijela četvorice ubijenih pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih žrtava, još uvijek se traga, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, među kojima i dva svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, zatim dva stručna vještaka, kao i prilaganjem oko 780 dokaznih materijala.

Procjenjuje se da je u Bugojnu tokom proteklog rata poginulo više od 300 osoba hrvatske nacionalnosti, te da ih je 550 prošlo kroz logor "Stadion" Armije RBiH.

XS
SM
MD
LG