Dostupni linkovi

Poslodavci i sindikati u BiH prijete štrajkom ako vlasti ne usvoje njihov prijedlog za povećanje plata


Bosna i Hercegovina (BiH), predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH na konferenciji za medije u Sarajevu, 9. marta 2023. godine.
Bosna i Hercegovina (BiH), predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH na konferenciji za medije u Sarajevu, 9. marta 2023. godine.

Vlasti u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (BiH) bi izmjenom propisa o doprinosima i o porezu na dohodak omogućili trenutno povećanje mjesečnih plata u realnom sektoru za oko 400 maraka (200 eura).

Ovo su istakli predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), na konferenciji za medije 9. marta u Sarajevu.

Dodali su da će nastaviti pravnu bitku da na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazane za 15. mart, nađu i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima, te Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak.

Krajem prošle godine Udruženje poslodavaca Federacije BiH je putem ovlaštenih predlagača u parlamentarnu proceduru uputio izmjene i dopune ovih zakona.

Izmjene bi, kažu, omogućile brzo povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 maraka (200 eura).

"Dva zakona, koja smo usaglasili sa SSS BiH neće nanijeti nikakve štete budžetima, budžetskim i vanbudžetskim fondovima, ali će značajno popraviti budžete zaposlenih u realnom sektoru i smanjiti odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH", rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

"Ako izmjene i dopune ovih zakona ne budu hitno usvojene, Upravni odbor SSS BiH će donijeti odluke o narednim koracima, koje uključuju proteste i generalni štrajk", naglasio je Samir Kurtović iz SSS BiH.

Smailbegović je objasnio da cilj predloženih izmjena ova dva zakona da najveći dio uvećanja plaće pripadne radniku, a ne državi u vidu doprinosa ili poreza na platu, kao što je do sada bio slučaj.

Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ova povećana neto primanja radnika, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.

Na konfereciji pozivali Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH da što hitnije usvoje izmjene ova dva zakona, kako bi "radnici u realnom sektoru mogli dobiti već martovske plaće uvećane do 400 maraka (200 eura)."

Predsjednik SSS BiH Mevludin Bektić naveo je da izmjene ovih zakona nisu sistemsko rješenje, ali postoji potreba za što hitnijim povećanjem plata u realnom sektoru zbog visoke inflacije i odliva radne snage iz BiH.

"Država neće ništa izgubiti, naprotiv, viša primanja znače i veću potrošnju, pa će kroz indirektne poreze država dodatno zaraditi“, istakao je Bektić.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i SSS BiH su istakli da su iznenađeni postupkom Vlade Federacije BiH, čiji su predstavnici početkom januara jednoglasno podržali izmjene i dopune ovih zakona na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća, da bi dvadesetak dana kasnije Vlada Federacije BiH dala negativno mišljenje.

XS
SM
MD
LG