Dostupni linkovi

Poskupljenje struje u dijelu BiH: 'Tresemo se kad otvaramo račune'


Od 1. augusta 80 posto potrošača plaćat će električnu energiju skuplju za deset posto
Od 1. augusta 80 posto potrošača plaćat će električnu energiju skuplju za deset posto

"Ja sam živio u Evropi i struja je možda bila skuplja, ali je bila neprimjetna na mjesečnom nivou kad trebam da je platim. Ovdje se svi tresemo kad otvaramo račune, sad ćemo se tresti i deset posto više".

Ovako Mostarac Azer komentariše poskupljenje struje u jednom dijelu bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Od 1. augusta potrošači, odnosno njih 80 posto, plaćat će električnu energiju skuplju za deset posto.

Ovu odluku je donijela u junu Federalna regulatorna agencija za kontrolu električne energije i to za onaj dio Federacije BiH koje snabdijeva Elektroprivreda BiH.

U drugom dijelu ovog bh. entiteta, koji strujom snabdijeva Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna, poskupljenja nema.

U Bosni i Hercegovini elektroenergetski sistem je na nivou entiteta, odnosno država ima tri elektroprivrede.

Poskupljenje struje nadležni pravdaju "usklađivanjem prodajne sa proizvodnom cijenom".

Šta kažu građani?

Građani iz Bihaća, Mostara, i Sarajeva, koje je anketirao RSE, su jedinstveni u ocjeni: poskupljenje struje se, kažu, nije trebalo i nije smjelo desiti.

Ćamil Baždarević, penzioner iz Sarajeva.
Ćamil Baždarević, penzioner iz Sarajeva.

"Ja sam platim oko 20 maraka struje, to je za mene oko tri ili četiri marke povećanje. Ali, kamen po kamen palača, zrno po zrno pogača, tako to ide kod nas", kaže Ćamil Baždarević iz Sarajeva.

Samed Kovačević iz Bihaća, na sjeverozapadu BiH, kaže da i bez poskupljenja struje "jedva preživljava".

"Djeca mi pomažu, pa ja mogu da preživim, ali ima puno građana koji će morati patiti, i osjetit će to puno", poručuje Samed.

Koji je povod poskupljenja?

Direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić ranije je za RSE, komentarišući poskupljenje struje, izjavio da je riječ o usklađivanju prodajne sa proizvodnom cijenom.

Prema izvještaju o poslovanju Državne regulatorne komisije za električnu energiju, koji je izrađen 2022. godine, navedeno je kako je proizvodnja električne energije u posljednjih šest godina smanjena za 24 posto, a prodaja struje domaćinstvima i privredi je narasla za oko devet posto.

Isti je izvor naveo kako se Elektroprivreda BiH prvi put nakon rata u BiH suočava sa manjkom električne energije za domaće potrošače.

Prati li porast cijena i rast plata?

Prosječna plata u Federaciji BiH je 1.384 maraka (oko 650 eura). Za prvi kvartal ove godine je porasla za oko 40 maraka, odnosno od januara do maja je rasla svaki mjesec za 2,5 eura. Nema podataka o broju onih koji primaju ovu platu.

Mostarac Azer dodaje kako iz godine u godinu svjedoči poskupljenjima, dok plate stagniraju.

Dodaje i kako vlasti "stalno pričaju da imamo najjeftiniju struju u Evropi, a zaboravljaju da imamo i najmanje plate u Evropi".

U nepovoljnoj poziciji su i građani sa najnižom penzijom koja u Federaciji BiH iznosi oko 287 eura.

Isti dan kada je struja poskupila za deset posto, Federalna vlada je donijela odluku o produženju subvencija za najugroženije kategorije stanovništva, među kojima su i penzioneri sa najnižim primanjima.

Osnovni kriterij za subvenciju, kako je saopšteno, je potrošnja električne energije, koja mora biti manja od 268 kWh mjesečno za korisnike Elektroprivrede BiH.

Sa minimalnom penzijom svaki mjesec živi i Muhidin Muzurović iz Sarajeva.

"Nek neko proba da živi sa 575 maraka (287 eura) mjesečno", kaže on, te dodaje kako sa poskupljenjima nije iznenađen, jer kaže da "na drugačije nije navikao".

Njegov račun za struju mjesečno iznosi između oko 30 eura.

Muhidin Muzurović, penzioner iz Sarajeva.
Muhidin Muzurović, penzioner iz Sarajeva.

"Ja dok poplaćam sve obaveze ostane mi 100 maraka. Neki dan sam gledao na pijaci borovnice 25 maraka, pa to je stvarno van pameti, pa špinat devet maraka obična trava, o mesu da ne govorim", kaže Muzurović za RSE.

Penzioneri spremaju peticiju

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine pripremaju peticiju kojom će od nadležnih tražiti, kako su rekli, izmjene federalnog zakona o PIU, na način da im se penzije usklade sa rastom prosječnih ličnih dohodaka.

"Mi bi to sve trebali završiti do 20. augusta, ako to ne bude ralizovano onda ćemo mi ići u štrajk, to su najnovije informacije", kaže Muhidin Muzurović, član Udurženja penzionera FBiH.

Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH kaže da će poskupljenja u Federaciji u najvećoj mjeri pogoditi penzionere, kojih sa najnižom penzijom ima oko 60 posto.

Poskupljenja negativna po ekonomiju

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain kaže kako je poskupljenje struje rezultat procesa koji se dešavaju u i izvan BiH.

Prema njegovim riječima, došlo se u situaciju kada ne postoji definisana ekonomska politika koja ima sistem blagovremenog upozoravanja za zbivanja koja se dešavaju unutar BiH.

Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu
Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

"Poskupljenje neće ništa kvalitetno riješiti u BiH, osim što će izazvati lančana poskupljenja svih proizvoda i usluga, te povećanja stope inflacije. Elektroprivreda BiH neće imati riješene probleme ovim poskupljenjima niti će s proizvesti željeni efekti", zaključuje profesor Šain.

Istovremeno, ministar trgovine Federacije BiH, Amir Hasičević za Radio Slobodna Evropa kaže da je "teško dati garancije da neće doći do poskupljenja roba i usluga".

"Teško je sa sigurnošću dati neke garancije da hrana neće poskupiti, ali neće sigurno u nekom kraćem periodu doći do brzog poskupljenja. Držimo sve pod kontrolom, došlo je do porasta cijene kafe na domaćem tržištu, ali zato imamo pad cijena brašna i šećera", kaže ministar Hasičević za RSE.

Uvidom u pregled cijena na stranici Ministarstva trgovine Federacije BiH, u maju ove godine u odnosu na maj 2023., cijene su porasle za 1,5 posto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG