Dostupni linkovi

Iz budžeta BiH i Federacije BiH 1,5 milion maraka za poplavljene opštine


Pronađeno je 27 žrtava razornih poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zadesile početkom oktobra. Donja Jablanica, 11. oktobar 2024. godine
Pronađeno je 27 žrtava razornih poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zadesile početkom oktobra. Donja Jablanica, 11. oktobar 2024. godine

Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH donijeli su odluke da za područjima koja su pogođena poplavama i odronima početkom ovog mjeseca odobre ukupno 1,5 milion konvertibilnih maraka (oko 750.000 eura).

Vijeće ministara 17. oktobra donijelo je odluku da se iz budžetskih rezervi opštinama pogođenim poplavama dodijeli milion konvertibilnih maraka: po 200.000 Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici.

Prema odluci Vijeća ministara pomoć od deset miliona eura koju je Hrvatska već uplatila u državni budžet BiH biće raspoređena kada Ministarstvo sigurnosti pripremi informaciju o stanju i potrebama stanovništva i stanju infrastrukture na poplavljenim područjima, najkasnije za deset dana.

Nešto više od pola miliona maraka (oko 260.000 evra) Vlada Federacije BiH dodijeliće Crvenom krstu tog bosanskohercegovačkog entiteta za pomoć najugroženijim domaćinstvima pogođenim nedavnim poplavama na jugu i centralnom dijelu BiH.

Saopšteno je to u četvrtak, 17. oktobra iz Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH, koje je i predložilo isplatu tog novca kroz uvođenje finansiranja novog programa podrške domaćinstvima pogođenim poplavama iz entitetskog Budžeta za 2024. godinu.

"Za provođenje ovog programa, iznos od 533.201,59 maraka biće dodijeljen Crvenom krstu Federacije BiH, koji će, u saradnji s nadležnim institucijama iz Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa, distribuirati ova sredstva", rekao je entitetski ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, kako piše u saopštenju.

  • Više o poplavama i klizištima u BiH čitajte ovdje

Dodaje se da će se programu podrške pridružiti i UNICEF Bosne i Hercegovine sa dijelom sredstava kako bi bio obuhvaćen što veći broj domaćinstava u kojima žive djeca, stari i iznemogli.

Cilj je, kako je kazao ministar Delić, ublažiti posljedice kriznih situacija i pružiti neophodnu podršku za prevazilaženje teških životnih okolnosti.

U saopštenju se navodi i da će Crveni krst, kao organizacija od posebnog društvenog značaja sa javnim ovlastima za djelovanje u kriznim situacijama, osigurati da pomoć stigne do najugroženijih domaćinstava.

Obilne padavine pogodile su u noći s četvrtka na petak, 4. oktobra, sjevernu Hercegovinu i centralnu Bosnu, te izazvale bujice i poplave.

Kiša je aktivirala brojna klizišta, a najteža situacija bila je u Donjoj Jablanici na jugu zemlje.

Pronađena su tijela 27 žrtava poplava. Radi se o 19 osoba iz Jablanice, pet iz Konjica, dok su tri osobe preminule na području Fojnice.

XS
SM
MD
LG