Dostupni linkovi

Pomorac iz Hrvatske osuđen u Turskoj na 30 godina zatvora


Ilustracija: Kontejneri na prekookeanskom brodu
Ilustracija: Kontejneri na prekookeanskom brodu

Kapetan Marko Bekavac, pomorac iz Hrvatske, osuđen je u Turskoj na 30 godina zatvora nakon što je u teretu njegovog broda pronađen kokain, prenela je agencija Beta.

Navodi se da se radi o prvostepenoj presudi koja je izrečena 16. septembra.

Na 30 godina zatvora prvostepeno je osuđen i prvi brodski oficir, dok je ostalih osmoro pomoraca oslobođeno optužbe.

Advokati osuđenih najavili su žalbu na prvostepenu presudu.

Marko Bekavac se od oktobra prošle godine nalazi u istražnom zatvoru u Ankari pošto je u turskoj luci Eregli u teretu broda "Phoenician M" kojim je komandovao pronađeno 137 kilograma kokaina.

Osim Bekavca tada su uhapšena šestorica pomoraca sa Filipina i po jedan Finac, Poljak i Rus, dok je brodu dozvoljeno da isplovi sa preostalom posadom.

Prevozili ugalj iz Kolumbije

Brod je plovio pod panamskom zastavom i prevozio je ugalj iz Kolumbije.

Na suđenju koje je počelo u junu svi pomorci izjasnili su se da nisu krivi.

Hrvatski mediji pisali su da kapetana Bekavca tursko pravosuđe tereti „po komandnoj odgovornosti“, odnosno da nije znao za prisustvo droge na brodu.

Navodili su da je pre ukrcavanja planiranog tereta u Kolumbiji od turske kompanije u čijem je vlasništvu brod tražio da se postave kamere i obezbeđenje kako bi utovar bio pod nadzorom ali da mu to nije omogućeno.

Mediji u Hrvatskoj takođe su objavili da je Bekavac pre dolaska u luku Eregli, koja se nalazi oko 300 kilometara istočno od Istanbula, obavestio tursku policiju da je moguće da se na brodu nađe droga jer nije imao uslove za sigurno ukrcavanje tereta.

Za kapetana Marka Bekavca založio se premijer Hrvatske Andrej Plenković koji se u junu tim povodom sastao sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom.

„Očekujemo da turska nadležna tijela postupe pravedno u njegovom slučaju, uvažavajući sve okolnosti, te da Marku Bekavcu zajamče pravnu sigurnost“, rekao je Plenković posle sastanka u Dubrovniku.

XS
SM
MD
LG