Dostupni linkovi

Više od 100 tona mrtve ribe prekrilo more kod Volosa u Grčkoj


Uginula riba okružuje čamce u luci Volos, Grčka, 28. avgust 2024.
Uginula riba okružuje čamce u luci Volos, Grčka, 28. avgust 2024.

Više od 100 tona mrtve ribe se nakupilo u i oko luke Volos u centralnoj Grčkoj, nakon masovnog pomora vezanog za ekstremne klimatske fluktuacije, saopštile su vlasti u četvrtak, 29. avgusta.

Uginula slatkovodna riba je preplavila zaliv 320 km sjeverno od Atine, kao i okolne rijeke. U njima su prošle godine bili izuzetno visoki vodostaji zbog poplava, nakon čega je uslijedilo više mjeseci teške suše.

Pomor je pogodio lokalne preduzetnike, koji rade uz obalu, te im je komercijalna aktivnost prošla tri dana smanjena za oko 80%, saopštila je Privredna komora Volosa.

Bager vadi mrtvu ribu iz vode.
Bager vadi mrtvu ribu iz vode.

Regionalne vlasti su angažovale ribarske koče i bagere, da pokupe mrtvu ribu iz mora, prebaci je u kamione koji će dalje da je voze na spaljivanje.

Riba potiče iz jezera Karla u centralnoj Grčkoj, koje je isušeno ranih šezdesetih godina prošlog vijeka, ali je obnovljeno 2018. godine, u svrhu borbe protiv efekata suše.

"Tu su milioni mrtvih riba, skroz od jezera Karla, i 20 km ka istoku", rekla je Ana Marija Papadimitriu (Anna Maria Papadimitriou), zamjenica regionalnog guvernera Centralne Tesalije, za državnu televiziju.

"Trenutno, poduzimaju se ogromni napori da se očiste milioni mrtvih riba koje su na obali mora i rijeka, a u sve je uključeno više izvođača", navela je ona.

Rijeke u okolini Volosa su takođe prepune mrtve ribe.
Rijeke u okolini Volosa su takođe prepune mrtve ribe.

Vodostaji su naglo porasli prošle jeseni, nakon oluje koje je prouzrokovala velike poplave u centralnoj Grčkoj, ali su se nakon toga povukli zbog niskih padavina u narednim mjesecima, i nekoliko uzastopnih toplotnih talasa tokom ljeta.

Gradonačelnik Volosa je napao regionalne vlasti, optužujući ih da su djelovali presporo, dok je gradska Privredna komora navela da preduzima pravne korake, te da će tražiti odštetu zbog pada ekonomske aktivnosti.

"Poslovi uz obalu, pogotovo ugostitelji, sada prestaju sa radom. Snažan smrad duž obale je odbojan i mještanima i posjetiocima, što je težak udarac za turizam u Volosu", naveli su u saopštenju.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG