Dostupni linkovi

Najavljena pomoć Novom Pazaru iz BiH


Premijerka Srbije Ana Brnabić u poseti Novom Pazaru. 30. jun 2020.
Premijerka Srbije Ana Brnabić u poseti Novom Pazaru. 30. jun 2020.

Udruženje Pomozi.ba iz Bosne i Hercegovine (BiH) i organizacija Hilfhelfen-pomozi.ba sa sjedištem u Austriji pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za gradove Sandžaka u Srbiji, u kojima je, zbog velikog broja oboljelih od COVID-19, proglašeno vanredno stanje, saopšteno je iz Pomozi.ba.

“Svi koji žele u narednih nekoliko dana moći će donirati novac za pomoć stanovnicima jednog od najvećih žarišta koronavirusa u regiji - Novog Pazara, te ostalih gradova Sandžaka u kojima je u proteklom periodu zabilježena izuzetno teška situacija”, navodi se na web-stranici Pomozi.ba

Udruženje Pomozi.ba navodi kako su već osigurali 50.000 zaštitnih maski, te da će prikupljeni novac biti iskorišten za nabavku medicinskih potrepština, opreme i dezinfekcijskih sredstava kojih nema dovoljno u tamošnjim zdravstvenim ustanovama.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, se oglasio u ponedjeljak, 29. juna povodom pogoršane epidemiološke situacije u Novom Pazaru.

"Zvaničnici iz Sandžaka su me informirali da im je najneophodnija stručna ljekarska pomoć. Stoga očekujem da se u Bosni i Hercegovini formiraju medicinski timovi sastavljeni od ljekara i drugog medicinskog osoblja, koje bi u saradnji institucija BiH i Srbije, otputovali u Sandžak s ciljem pružanja pomoći", istakao je Džaferović.

On je pozvao je institucije BiH na svim nivoima da se uključe u osiguravanju medicinske i zaštitne opreme.

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u BiH je također odlučio da pomogne, te je na današnjoj hitnoj sjednici donio odluku “urgentnom izdvajanju 100.000 KM za podršku medicinskim timovima koji će iz BiH biti upućeni u Sandžak kako bi pomogli tamošnjim medicinskim radnicima u suzbijanju širenja virusa COVID-19”, objavljeno je na službenoj stranici IZ BiH.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, u utorak 30. juna tokom posjete Novom Pazaru, rekla da Vladi do sada nije stigao zahtjev nijedne države koja želi da uputi svoje ljekare u taj grad, te da će biti dobro došli svi koji žele da pomognu.

Ministar zdravlja te zemlje Zlatibor Lončar izjavio je danas u Novom Pazaru, kako je zdravstvena situacija u ovom gradu pod apsolutnom kontrolom.

On je rekao da svega ima dovoljno u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, lijekova, materijala, zaštitne opreme. Lončar je takođe rekao da su danas donijete dodatne količine.

XS
SM
MD
LG