Dostupni linkovi

Poljska, Latvija i Litva 'prijete zatvaranjem' granice s Bjelorusijom


Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski i njegova litavska kolegica Agne Bilotaite u razgovoru s medijima u Varšavi, 28. augusta 2023.
Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski i njegova litavska kolegica Agne Bilotaite u razgovoru s medijima u Varšavi, 28. augusta 2023.

Poljska i dvije baltičke zemlje u potpunosti će zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom ako dođe do incidenta s plaćenicima skupine Wagner, rekao je poljski ministar unutarnjih poslova, Mariusz Kaminski.

Članice Europske unije Latvija, Litva i Poljska, koje dijele granicu s Bjelorusijom, zabrinute su za sigurnost svojih granica od dolaska Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiju na poziv bjeloruskog predsjednika, Aleksandra Lukašenka.

Poljska je zabilježila porast broja uglavnom bliskoistočnih i afričkih migranata koji pokušavaju prijeći granicu posljednjih mjeseci i optužila je Bjelorusiju da im pomaže u tome.

"Zahtijevamo od vlasti u Minsku da Wagner odmah napusti teritorij Bjelorusije i da ilegalni migranti odmah napuste pogranično područje i da ih se vrati u matične zemlje", rekao je Kaminski novinarima.

"Dođe li do kritičnog incidenta, bez obzira na to radi li se o poljskoj ili litvanskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prijelazi koji su do sad bili otvoreni, zatvorit će se", rekao je.

Bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo agenciji Reuters na zahtjev za komentar.

Budući da se vjeruje da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin poginuo u prošlosedmičnoj avionskoj nesreći, sudbina mreže vojnih i komercijalnih operacija koju su on i Wagner stvorili za Rusiju diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike visi o koncu.

Ministrica unutarnjih poslova Litve Agne Bilotaite izjavila je medijima da postoje dva kriterija koji bi mogli dovesti do zatvaranja granice.

"Prije svega, oružani incident na granici jedne od država. Incident bi trebao predstavljati ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti", rekla je. "Drugi kriterij je masovni proboj migranata preko granice jedne od država."

Bilotaite je rekla da će litavsko Ministarstvo unutarnjih poslova predložiti vladi zatvaranje dva od četiri preostala granična prijelaza s Bjelorusijom, što će, kako je rekla, obuzdati krijumčarenje i koncentrirati više policajaca na preostale granične prijelaze.

Poljska je ove godine zatvorila sve osim jednog graničnog prijelaza s Bjelorusijom nakon zatvaranja novinara poljskog podrijetla i protjerivanja poljskih diplomata.

XS
SM
MD
LG