Dostupni linkovi

Poljoprivrednici nakon sastanka u Vladi Srbije odustali od najavljenog protesta


Protest poljoprivrednika u Subotici, 16. novembar 2023.
Protest poljoprivrednika u Subotici, 16. novembar 2023.

Premijer Srbije Miloš Vučević saopštio je nakon sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika 18. jula da su se dogovorili da zemljoradnicima bude isplaćeno 17.000 dinara (145 evra) umesto dosadašnjih 6.000 (50 evra) za seme po hektaru zemlje.

Dogovoreno je i da stočarima bude isplaćeno oko 100.000 dinara (oko 850 evra) podsticaja do kraja godine.

Dogovor je postignut na sastanku predsednika Vlade Miloša Vučevića sa predstavnicima sedam poljoprivrednih udruženja, saopšteno je iz Vučevićevog kabineta.

'Ne možemo da proizvodimo': Poljoprivrednici Srbije traže bolje uslove za rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

U saopštenju se navodi i da je usaglašeno da modalitet za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta na kome nisu rešeni imovinsko pravni odnosi, bude utvrđen do kraja septembra, a u svrhu ostvarivanja prava na podsticaj u poljoprivedi.

Poljoprivrednici su nakon susreta saopštili da su na sastanku u Vladi dobili predlog o "delimičnom" ispunjenju obećanja iz 2023. godine.

Predsednik udruženja "Stig" Nedeljko Savić rekao je agenciji Beta posle sastanka da će ponuđene predloge razmatrati udruženja, ali da 19. jula neće biti ranije najavljenog protesta.

Sedam udruženja poljoprivrednika bilo je nezadovoljno ispunjavanjem dogovora koje su 2023. nakon protesta zbog uslova rada postigli sa tadašnjom predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Oni su pre sastanka sa aktuelnim premijerom Milošem Vučevićem najavljivali nove proteste, a susret 18. jula inicirala je vlast.

XS
SM
MD
LG