Dostupni linkovi

Policija i tužilaštvo upozoravaju građane uoči protesta u Beogradu protiv rudarenja litijuma


Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije
Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i Više javno tužilaštvo u Beogradu upozorili su učesnike beogradskog protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji da poštuju zakon o javnom okupljanju.

"Svako ko prekrši zakon biće sankcionisan i procesuiran. Neće se dozvoliti nasilјe na ulicama Beograda, kao i napadi na državne institucije i pripadnike MUP-a", saopštio je ministar policije Ivica Dačić dan pred protest najavljen za 10. avgust.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Nenad Stefanović javno je upozorio učesnike najavljenog protesta da, kako je naveo u saopštenju, ne pribegavaju nasilničkom ponašanju.

"Svako ima pravo na mirno okupljanje, ali nasilje na teritoriji Beograda se neće tolerisati", naveo je Stefanović.

Ističe rok za traženu zabranu

Više udruženja građana i ekoloških organizacija za 10. avgust u 19 sati u Beogradu najavili su protest zbog namere vlasti da se rudnik litijuma otvori u dolini Jadra na zapadu Srbije.

Kako su saopštili, tada ističe rok od 40 dana koji su ekološka udruženja postavila Vladi Srbije za usvajanje zakona o zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma u Srbiji.

Predstavnici udruženja "Ne damo Jadar" najavili su da će ako taj zakon ne bude usvojen organizovati blokade u gradovima Srbije.

Predsednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović prethodno je izjavio da će na beogradskim Terazijama biti organizovan miran protest.

"Imaćemo veliki broj redara. Tu će valjda će biti i narodna policija koja će voditi računa da ne dođe do incidenata. Ona služi narodu", rekao je Kokanović.

Komentarišući najavljeni ekološki protest, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je cilj osnovni cilj tog skupa „rušenje vlasti na ulici“.

"To nećemo dozvoliti, već će biti birana na izborima", rekao je Vučić.

Telefonska linija za rudnički projekat

Dan uoči protesta u Beogradu Vlada Srbije saopštila je da je otvorila telefonsku liniju za informacije o projektu otvaranja rudnika litijuma strane kompanije Rio Tinto kod Loznice.

U novoj seriji protesta protiv otvaranja rudnika litijuma, koja je počela 28. juna u Loznici, u više od 40 gradova širom zemlje održana su okupljanja sa kojih su građani izrazili zabrinutost za buduće stanje vode, vazduha i zemlje u Srbiji.

Novi protesti za petak 9. avgust najavljeni su u Čačku, Leskovcu, Nišu, Vranju, Lazarevcu, Vladimircima i Malom Zvorniku.

Građani u protestu protiv su namere vlasti Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da sprovede projekat „Jadar“ kod Loznice za eksploataciju litijuma i bora anglo-australijske firme Rio Tinto.

"Nećete kopati", "Nećemo jalovinu, hoćemo dedovinu", "Rio Tinto, marš iz Srbije", "Ne ćutim jer imam decu", neki su od transparenata koje su građani nosili na tim skupovima.

Vlada promenila svoju odluku

Do serije novih protesta došlo je posle odluke Vlade Srbie 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, koji je ista vlada stopirala 2022. godine.

Prethodno je Ustavni sud Srbije 11. jula ocenio neustavnom odluku Vlade Srbije da zaustavi projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara, koju je vlast donela pre dve i po godine nakon masovnih ekoloških protesta.

Vlada Srbije u Beogradu je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala "Memorandum o kritičnim sirovinama" koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

Deo stručne javnosti i ekoloških udruženja u Srbiji proteklih godina tvrde da bi rudarenje litijuma moglo da ima velike negativne posledice po životnu sredinu.

Sa druge strane, Rio Tinto, koji u Jadru planira podzemni rudnik litijuma, postrojenje za preradu i odlagalište jalovine, više puta je saopštio da je projekat ekološki bezbedan.

Prema planu Rio Tinta, u projektu Jadar proizvodilo bi se oko 58.000 tona litijuma godišnje, što je dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi.

Ta britansko australijska kompanija tvrdi da projekat Jadar može bezbedno da se razvija uz poštovanje domaćih i međunarodnih standarda i uz minimalni uticaj na životnu sredinu.

"Kompanija može sa sigurnošću da tvrdi da život u dolini Jadra može nesmetano da se nastavi uporedo sa podzemnim rudarenjem i preradom rude", naveli su ranije za RSE.

Rudnik najavljen od 2028.

Prema poslednjim najavama vlasti, predvođenih Srpskom naprednom strankom, rudnik bi bio otvoren 2028. ako kompanija ispoštuje ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

Pokret Kreni-promeni u maju 2022. uputio je Skupštini Srbije narodnu inicijativu koji je potpisalo 38.000 građana da se zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora u Srbiji. Ta peticija za sada nije uvrštena na dnevni red državnog parlamenta.

Proteklih dana u Srbiji su masovni građanski protesti protiv namere vlasti Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da se otvori rudnik litijuma u Srbiji održani u Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi, Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Paraćinu, Požegi, Mionici, Ubu, Raški, Pančevu, Topoli, Osečini, Rači, Smederevu, Rekovcu, Bresnici, Boru, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Kniću, Užicu, Kragujevcu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti, Obrenovcu, Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Kruševcu i Zaječaru.

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
XS
SM
MD
LG