Dostupni linkovi

Novi slučaj femicida u Crnoj Gori, pritvor osumnjičenom za ubistvo bivše supruge


Podgoričaninu određen pritvor nakon ubistva supruge (ilustracija)
Podgoričaninu određen pritvor nakon ubistva supruge (ilustracija)

Miljanu Boškoviću iz Podgorice određen je pritvor od 72 sata zbog sumnje da je 21. avgusta ubio bivšu suprugu B.P, saopšteno je iz Višeg državnog tužilaštva.

Sumnja se da je Bošković tridesetogodišnju B.P. ubio nožem, nakon verbalnog sukoba, saopšteno iz Uprave policije.

Ona je 1. avgusta podnijela prijavu protiv njega zbog prijetnji koje joj je uputio, nakon čega je priveden.

Ipak, nakon što ga je saslušao, tužilac se izjasnio da "u radnjama Boškovića nema elemenata krivičnog djela". Potom je policija protiv njega podnijela prekršajnu prijavu, a sudija mu izrekao zabranu prilaska na udaljenosti manjoj od 50 metara.

"Tu zabranu je 21. avgusta prekršio i počinio krivično djelo", kaže se u saopštenju policije.

U Podgorici je do 1. avgusta zabilježeno 109 krivičnih djela nasilje u Podgorici, za koja se sumnjiči 115 osoba, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovaj slučaj femicida jedan je u nizu koji posljednjih godina potresa Crnu Goru.

Početkom 2022. godine preminula je Zimrita Nerda, nakon što je suprug Dalibor Nikolić trudnu brutalno pretukao. Njene povrede u obdukcionom nalazu opisane su na četiri strane. Na njenom tijelu su bila i 24 ožiljka od ranijeg nasilja.

Iako je tužilaštvo zahtijevalo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo, Viši sud je procijenio da je riječ o nasilju u porodici i on je osuđen na 12 godina.

Apelacioni sud je poništio presudu i naložio novo suđenje.

Zimrite je, prema kazivanju svjedoka, godinama podnosila prijave zbog nasilja koje je, zbog straha od supruga, povlačila.

Septembra 2021. Šejlu Bakiju (19) iz Tuzi, nedaleko od Podgorice, je ubio suprug Ilir Đokaj. On je pred Višim sudom u Podgorici osuđen na 40 godina zatvora, što je maksimalna kazna.

Prema navodima tužilaštva, Đokaj je prije ubistva Šejli "slao poruke, prijetio, govorio da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama".

Ona je Đokaja prijavila policiji zbog prijetnji u porodičnoj kući. Međutim, te prijetnje je Osnovno tužilaštvo kvalifikovalo kao prekršaj, a ne kao krivično djelo.

XS
SM
MD
LG