Dostupni linkovi

Policija pretresa kuću za koju Duško Knežević tvrdi da pripada Milu Đukanoviću


 Vladan Ivanović i advokat Zorana Piperović ispred "Ničije kuće" uz pripadnike Specijalnog policijskog odjeljenja, Podgorica 13.jun 2024.
Vladan Ivanović i advokat Zorana Piperović ispred "Ničije kuće" uz pripadnike Specijalnog policijskog odjeljenja, Podgorica 13.jun 2024.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) su 13. juna nastavili pretres takozvane "Ničije kuće", koja se nalazi pored državne Vile Gorica u Podgorici.

Za tu kuću uhapšeni biznismen Duško Knežević tvrdi da pripada bivšem crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, iako se formalno vodi na Vladana Ivanovića.

Knežević je godinama važio za čovjeka bliskog Đukanoviću i njegovoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), tokom čije vladavine je stekao finansijsku imperiju.

Pretres kuće je počeo 12. juna, a SPO se nije oglašavalo. To policijsko odjeljenje je pod direktnom ingerencijom Specijalnog državnog tužilaštva, zaduženog za visoku korupciju i organizovani kriminal.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je 6. juna saopštio da je formiran predmet u vezi sa "Ničijom kućom".

"Pribavljeni su određeni bankarski izvodi, odnosno bankarski računi, a do interesantnih informacija smo došli pretresom određenog telefonskog uređaja. U svojstvu građanina, prikupljeno je obavještenje od Duška Kneževića", rekao je Novović za TV Vijesti.

Knežević je više puta ustvrdio da je spreman da svjedoči protiv Đukanovića, između ostalog i u ovom slučaju, ali ne dok je u zatvoru u Spužu, nadomak Podgorice.

On je u pritvoru od 30. aprila, kada ga je izručila Velika Britanija.

Crna Gora ga je potraživala jer je protiv njega od 2019. Specijalno tužilaštvo podiglo osam optužnica, kojima se tereti za krivična djela u privrednom poslovanju, stvaranje kriminalne grupe i pranje para.

"Ničija kuća", koju pretresaju pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja. Podgorica, 13. jun 2024.
"Ničija kuća", koju pretresaju pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja. Podgorica, 13. jun 2024.

Spornu kuću Knežević je prvi put pomenuo u januaru 2019. iz Britanije, u koju je otišao kako bi izbjegao hapšenje:

"Đukanović mi je ponudio da se na mene vodi kuća koja je na Gorici, kada je trebalo da se gradi. Međutim, ja sam to odbio i kuća se vodi na Vlada Ivanovića – njegovog druga", rekao je Knežević i pozvao tužilaštvo da ispita kako je finasirana njena izgradnja.

Đukanović je par dana kasnije negirao da je skriveni vlasnik ekskluzivne vile.

"Sve što je tačno oko kuće je, da je vlasnik tog objekta razgovarao sa mnom da mi je ponudi, ali sam rekao da me to ne zanima u tom trenutku, ali da ipak ne isključujem mogućnost da je nekad kupim", rekao je Đukanović, na konferenciji za novinare 21. januara 2019.

Knežević je istog mjeseca 2019. objavio tri godine star video snimak na kome se vidi kako funkcioneru Đukanovićevog DPS-a Slavoljubu Stijepoviću daje kovertu sa navodno 100.000 eura za finansiranje partijske kampanje.

Nakon toga otvara niz afera u kojima teško optužuje Đukanovića, koji je u to vrijeme bio predsjednik Crne Gore.

Godinu kasnije, avgusta 2020., Đukanovićeva partija izgubila je vlast na izborima dok je on predsjednički mandat okončao maja 2023. nakon što je poražen na izborima za predsjednika Crne Gore.

XS
SM
MD
LG