Dostupni linkovi

Četiri policajca suspendovana zbog sumnje da su umešani u incident na severu Kosova


U saopštenju za medije, Policija navodi da se istražuje slučaj ranjavanja.
U saopštenju za medije, Policija navodi da se istražuje slučaj ranjavanja.

Kosovska policija je suspendovala četiri policajca koja su navodno bila umešana u incident 10. aprila na severu, kada je povređen pripadnik srpske zajednice.

Policija je u utorak negirala umešanost u ovaj slučaj.

"Protiv policajca su preduzete mere suspenzije, pošto nije prijavio slučaj i umešanost u slučaj, nakon čega je Policija Kosova izdala saopštenje da nije umešana u razmenu vatre ili pucnjavu vatrenim oružjem. Mere suspenzije su preduzete i protiv tri službena lica umešana u slučaj", navodi se u saopštenju .

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svečlja) se oglasio povodom incidenta na severu zemlje uz objašnjenje da su prve istražne radnje pokazale da se vozač nije zaustavio na signal policajca.

Nakon toga je, kako je šef Policije Kosova napisao u objavi na Facebooku, policijski službenik pucao u pravcu automobila i tom prilikom pogodio osobu inicijala M. J.

Tim povodom su, nakon intervencije Inspektorata policije i tužioca, četiri policijska službenika uhapšena te im je određena mera pritvora od 48 sati.

"Sumnja se da tri policijska službenika nisu prijavila slučaj i da jedan službenik nije prijavio učešće u slučaju. Tokom dana ih je, na preporuku Inspektorata, suspendovala Kosovska policija", napisao je Svečlja.

Policija Kosova je ranije u utorak demantovala navode pojedinih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku da su policajci vatrenim oružjem napali jednog pripadnika srpske zajednice na severu.

"Kosovska policija nije uključena ni u jedan slučaj pucnjave i ostaje posvećena brzoj istrazi i rasvetljavanju slučaja ranjavanja osobe, koja se nalazi na lečenju u bolničkom centru u Severnoj Mitrovici, i koja je prema rečima lekara, van životne opasnosti", navodi se u saopštenju.

Pojedini mediji su izvestili da je jedna osoba ranjena u Zvečanu, na mestu gde se nalaze pripadnici specijalne jedinice Kosova.

To je saopštila i Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, uz ocenu da specijalne jedinice na severu Kosova deluju "protivzakonito".

"Pozivamo međunarodne predstavnike da najhitnije osude divljanje ovih parapolicijskih jedinica koje sprovode represiju nad običnim građanima i zahtevaju njihovo povlačenje sa severa Kosova", navode iz Srpske liste.

Incident na severu je osudila i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije.

Srpska lista, koja deluje uz podršku Beograda, je u novembru prošle godine napustila kosovske institucije u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Tada su svoje pozicije napustili i zaposleni u pravosuđu i policiji, a da bi se vratili traže formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i povlačenje specijalnih jedinica sa severa.

Kosovo je dodatne snage na sever rasporedilo nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija. Radi se uglavnom o policajcima iz redova albanske zajednice, koje lokalno stanovništvo ne prihvata.

XS
SM
MD
LG