Dostupni linkovi

Crnogorska policija saslušala suprugu napadača na policajca u Beogradu


Policija nakon napada na pripadnika Žandarmerije ispred ambasade Izraela u Beogradu, 29. jun 2024.
Policija nakon napada na pripadnika Žandarmerije ispred ambasade Izraela u Beogradu, 29. jun 2024.

Crnogorska policija je, po zamolnici Srbije, saslušala suprugu napadača Miloša Žujovića, koji je iz samostrela pucao na pripadnika Žandarmerije 29. juna u Beogradu, saopšteno je iz Uprave policije za Radio Slobodna Evropa.

"Ona nije uhapšena već su od nje službenici prikupili obavještenja. Crnogorski organi za sprovođenje zakona stoje na raspolaganju kolegama iz Srbije u ovom predmetu", navodi se u odgovoru Uprave policije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ženi napadača oduzet telefon, te da će biti poslat u Srbiju na veštačenje.

Kako je Dačić dodao, njen iskaz je potvrdio da je reč o terorističkom aktu.

"Ona kaže da je bila u Plavu sa svojim sinom. Stigla joj je video poruka. Njen muž je bio u gradskm prevozu i rekao je da ga taj autobus vodi u raj. Pominjao je Izraelce koji ubijaju muslimane", rekao je Dačić Televiziji Pink.

'Teroristički akt': Napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Pripadnik Žandarmerije pogođen je 29. juna samostrelom u vrat ispred ambasade Izraela u Beogradu, a u samoodbrani je upotrebio oružje i savladao napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo.

Žandarm je nakon ukazane lekarske pomoći izvan opasnosti i u stabilnom stanju.

Ubrzo nakon incidenta Ivica Dačić, šef policije Srbije, saopštio je da je ubijeni napadač identifikovan kao Miloš Žujović, konvertit rodom iz Mladenovca, jedne od beogradskih opština.

Taj akt je Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo terorističkim napadom, a mere bezbednosti podignute su na teritoriji cele Srbije.

U Srbiji je od subote proglašen crveni nivo bezbednosne pretnje od terorizma. Dve osobe su u pritvoru, a kako su saopštili nadležni, traga se za još nekoliko njih.

Ivica Dačić je izjavio da je pretresom određenih lokacija pronađeno oružje i amblemi Islamske države, kao i da su pojedinci napadaču pružili podršku na društvenim mrežama, prenosi agencija Beta.

Ministar unutrašnjih poslova je najavio će odluku o ukidanju crvenog nivoa bezbednosti doneti 2. jula, nakon analize bezbednosne situacije.

XS
SM
MD
LG