Dostupni linkovi

Osuđeni policajci iz Priboja zbog pevanja šovinističke pesme


Fotoarhiv: Priboj, Srbija
Fotoarhiv: Priboj, Srbija

Dvojica policajaca iz Priboja, na jugozapadu Srbije, prvostepeno su osuđeni na šestomesečnu kaznu kućnog zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, potvrđeno je iz Višeg suda u Užicu za Radio Slobodna Evropa.

Slučaj se odnosi na video snimak koji su početkom 2022. preneli mediji sa jedne privatne proslave pripadnika srpske policije u Priboju na kojoj je pevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

U njoj se poziva na ponavljanje Srebrenice, ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, "desi Vukovar".

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je 24. septembra da je spomenuta presuda "pozitivan korak u pravcu vraćanja i jačanja povjerenja u pravosudne organe Republike Srbije i ohrabrenje za sve Bošnjake, posebno one koji žive u Priboju".

Presuda Z.D. i P.M. je doneta 23. septembra, a na nju stranke imaju pravo žalbe. Pravosnažnu presudu donosi Apelacioni sud, navode iz Višeg suda u Užicu.

Priboj je, inače, grad na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo.

Spomenuti incident osudili su 2022. zvaničnici Srbije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je tada Priboj. Prethodno je na svom Instagram profilu najavio da će biti u Priboju kako bi se "spustile narasle međunacionalne tenzije i preduzele konkretne mere".

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 2022. da se vodi disciplinski postupak protiv policajaca koji su slavili uz pesmu u kojoj se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

U Srebrenici i okolnim mestima u Bosni i Hercegovini su u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile više od 8.300 Bošnjaka.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u ovom mestu na istoku BiH osuđeno više od 50 osoba, na ukupno više od 700 godina zatvora.

Vlasti u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, kako su presudili međunarodni sudovi, već koriste termin "strašan" i "užasan" zločin.

XS
SM
MD
LG