Dostupni linkovi

Optužnica za podsticanje na terorizam u Srbiji stupila na pravnu snagu


Ilustrativna fotografija. Državljaninu Srbije Igoru Despotoviću stavlja se na teret da je podsticao na terorizam, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal 6. decembra 2022.
Ilustrativna fotografija. Državljaninu Srbije Igoru Despotoviću stavlja se na teret da je podsticao na terorizam, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal 6. decembra 2022.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, kojom se državljaninu Srbije Igoru Despotoviću stavlja na teret da je podsticao na terorizam, stupila je na pravnu snagu, saopštilo je Tužilaštvo 6. decembra.

Pripremno ročište zakazano je za 16. decembar 2022.

Okrivljeni Despotović se tereti da je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam, navodi se u saopštenju.

Navodi se da postoji opravdana sumnja da je Despotović, u periodu od početka marta 2020. do 5. februara 2022. godine, na više društvenih mreža administrirao, otvorio i upravljao sa više naloga koji veličaju "Islamsku državu", organizaciju koju je UN proglasio za terorističku.

U saopštenju se navodi da su se spomenutim objavama veličali pripadnici "Islamske države", poziva na "džihad", propagiraju i veličaju njeni postupci, poziva na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije.

Navodi se i da je postavljen sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom "sarin“.

Despotović je već osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci.

Mediji su pisali da je Despotović tada hapšen jer je navodno pripreman napad u centru Beograda, po ugledu na napad kamionom u Barseloni, kada je u avgustu 2017. godine, terorista kamionom ubio 13 ljudi.

Despotović se nalazi u pritvoru od februara 2022. godine.

XS
SM
MD
LG