Dostupni linkovi

Podneta žalba na presudu učesnicima protesta protiv rudnika litijuma u Srbiji


Protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji, Beograd, 10. avgust 2024.
Protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji, Beograd, 10. avgust 2024.

Advokat trojice aktivista uhapšenih na protestu u Beogradu protiv rudarenja litijuma podneo je žalbu na presudu kojom su osuđeni na kazne zatvora.

Njihov advokat Marko Pantić napisao je 12. avgusta na društvenoj mreži X da je Prekršajnom sudu u Beogradu predao žalbu na presudu kojom su Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević osuđeni na 40, odnosno 30 dana zatvora.

"Očekujemo da presuda bude ukinuta, te da ako drugostepeni sud smatra da su se u radnjama okrivljenih stekla neka obeležja prekršaja – vrati predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, uz nalog da se u redovnom postupku sprovedu sve dokazne radnje“, saopštio je advokat Pantić.

Policija je u noći između 10. i 11. avgusta trojicu aktivista privela na beogradskoj železničkoj stanici Prokop, koju je deo demonstranata blokirao posle protesta u subotu.

Sud im na teret stavlja "narušavanje javnog reda i mira nepristojnim, drskim i bezobzirnim ponašanjem".

Advokat Marko Pantić saopštio je da se u presudi navodi da je Bjelić "držao sendvič u blizini novinarke" jednog dnevnog tabloida, "gurnuo joj sendvič u usta i umazao je sadržajem", zbog čega je osuđen na deset dana više zatvora od ostale dvojice uhapšenih.

Tada je bila blokirana železnička stanica Novi Beograd. Zahtev sa obe blokade bio je da se usvoji zakon o zabrani istraživanja i iskopavanja bora i litijuma u Srbiji.

Njih je policija u nedelju ujutru izbacila sa železničkih stanica i prekinula blokade.

Jedan broj građana 11. avgusta se okupio ispred Policijske uprave Beograda zahtevajući puštanje privedenih aktivista.

Zlatko Kokanović, iz ekološke organizacije Ne damo Jadar, prethodno je izjavio da će protestne blokade trajati dok država ne usvoji zabranu rudarenja litijuma i najavio da će blokade biti organizovane na još nekoliko ključnih tačaka širom Srbije.

Vlast Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, aktuelnog predsednika Srbije, više puta je saopštila da bi rudnik litijuma britansko-australijske kompanije Rio Tinto u Jadru kod Loznice na zapadu zemlje trebalo da počne da radi 2028. godine.

Blokade pruga i hiljade na protestu protiv iskopavanja litijuma u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
XS
SM
MD
LG