Dostupni linkovi

Podgorica obilježila Dan nezavisnosti Ukrajine


Sa obilježavanja Dana nezavisnosti u Podgorici, 23. avgust 2022.
Sa obilježavanja Dana nezavisnosti u Podgorici, 23. avgust 2022.

Više stotina građana okupilo se večeras 24. avgusta ispred ukrajinske Ambasade u Podgorici povodom Dana nezavisnosti te zemlje, kao i šest mjeseci od početka ruske agresije.

Oni su, noseći poruke podrške ukrajinskom narodu i transparent "Biramo slobodu i za nju se borimo", prošetali od Ambasade do crnogorskog parlamenta.

Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleg Gerasimenko rekao je da se Ukrajina nalazi na braniku slobode.

"Ovaj dan mnogo znači Ukrajini ali zbog ruske agresije ne možemo da ga slavimo kao što smo to činili prethodnih godina. Ipak, Ukrajinci van Ukrajine su se skupili da ga obilježe, zahvalni Crnoj Gori koja nas je dočekala otvorenih ruku", poručio je Gerasimenko.

Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori: Ukrajina se nalazi na braniku slobode
Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori: Ukrajina se nalazi na braniku slobode

Glavni grad Ukrajine Kijev i nekoliko drugih velikih gradova zabranili su javne proslave zbog upozorenja da će Rusija iskoristiti priliku da napadne civile i vladinu infrastrukturu.

Otpravnica poslova ukrajinske Ambasade Natalia Fialka poručila je da se Ukrajinci ne predaju.

"Od danas nadam se da će biti prekretnice i da ćemo moći da odbacimo agresora iz naše zemlje, a da ćemo sledeći Dan nezavisnosti slaviti u slobodnoj državi", kazala je Fialka novinarima.

Na skupu je bio i poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović i ambasador Ukrajine
Poslanik Demokrata Danilo Šaranović i ambasador Ukrajine

Crnogorski zvaničnici poslali čestitke i poruke podrške

Najviši crnogorski zvaničnici, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, šefica parlamenta Danijela Đurović i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović čestitali su Dan nezavisnosti Ukrajine predsjedniku te države Volodimiru Zelenskom i ukrajinskom narodu.

Sa proslave Dana nezavisnosti Ukrajine u Podgorici 23. avgusta 2022.
Sa proslave Dana nezavisnosti Ukrajine u Podgorici 23. avgusta 2022.

Predsjednik Đukanović poručio je da je Crna Gora uz Ukrajinu i da hrabri ukrajinski narod u odbrani slobode, teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nezavisnosti.

"Slava Ukrajini", piše u objavi Đukanovića.

Crna Gora poziva Rusiju na prestanak ratnih dejstava i vraćanje mirnom i diplomatskom rješavanju svih sporova, kako bi se okončalo svakodnevno gubljenje života, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović u objavi na Twitteru.

Predsjednik crnogorske Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je rat u Ukrajini izmijenio geopolitičku sliku Evrope i stvorio potrebu da se Evropa ujedini.

On je u čestitki Zelenskom poželio mir, sigurnost i brz oporavak.

"Crna Gora će nastaviti da djeluje kroz raspoložive mehanizme, u svrhu podrške ukrajinskom narodu, kao i ponovnog uspostavljanja mira i stabilnosti na evropskom tlu", kaže se u poruci Abazovića.

Podrška Ukrajini poslata i sa Cetinja

Poruku podrške Ukrajini poslala je i grupa građana sa Cetinja, koja je do 3. juna svakodnevno organizovala protestne šetnje zbog ruske agresije.

Nakon sto dana, svakodnevne šetnje prešle su u jednomjesečne, svakog 24. u mjesecu, u znak 24. februara ruske agresije na Ukrajinu i 24. avgusta - Dana nezavisnosti Ukrajine.

Zbog tragedije na Cetinju 12. avgusta, u kojoj je ubijeno deset osoba, građani tog grada danas se nisu okupili.

Cetinje je jedini grad na prostoru Balkana, ali i Evrope, u kojem su svakodnevno organizovani skupovi podrške Ukrajini, a učesnici su svakodnevno farbali po jednu pločicu na Dvorskom trgu u boje ukrajinske zastave.

XS
SM
MD
LG