Dostupni linkovi

U Severnoj Mitrovici i Leposaviću pokrenute peticije za smenu gradonačelnika


Slijede li novi izbori na sjeveru Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

U Severnoj Mitrovici i Leposaviću u sredu je počelo je prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika iz redova albanske zajednice u tim opštinama na severu Kosova sa srpskom većinom.

Ako kosovska Centralna izborna komisija (CIK) potvrdi rezultat peticije, to bi otvorilo put za smenu albanskih gradonačelnika koji su izabrani u aprilu 2023. godine, nakon što su izbore bojkotovali Srbi kao znak nezadovoljstva politikom Vlade Kosova.

Građani sa kojima je u Severnoj Mitrovici razgovarao Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli su da je odluka Srba da bojkotuju lokalne izbore – koji su održani u aprilu prošle godine – ipak bila pogrešna.

Peticiju su potpisali i predstavnici Srpske liste, stranke koja je bojkotovala izbore i čiji predstavnici su napustili kosovske institucije i podstakli odlazak ostalih Srba.

Na mestima gde građani potpisiju peticiju za smenu gradonačelnika prisutni su i predstavnici Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Prema rečima novinara Radija Slobodna Evropa, u Severnoj Mitrovici postoji veliko interesovanje građana da potpišu peticiju.

"Prijatno sam iznenađena i verujem da ćemo to završiti za dva dana“, rekla je za RSE Sanja Kertinić, jedne od inicijatora peticije, komentarišući veliko interesovanje građana da potpišu peticiju u Severnoj Mitrovici .

Sledeće nedelje očekuje se početak prikupljanja potpisa u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Srpska lista predvodi potpisivanje peticije

Kako je javila dopisnica RSE, kolonu građana za potpisivanje peticije u Sportskoj hali u Severnoj Mitrovici je predvodio predsednik Srpske liste Zlatan Elek, a bili su prisutni i funkcioneri Igor Simić i Milan Radojević, inače bivši gradonačelnik Severne Mitrovice.

Tu je bio i Goran Rakić, bivši predsednik Srpske liste, koji je ispred Srpske napredne stranke bio na listi kandidata za poslanike u Skupštini Srbije.

Reporter RSE iz Leposavića javio je da je na mestu prikupljanja potpisa za smenu gradonačelnika bio prisutan Zoran Todić iz Srpske liste. On je inače bio bivši predsednik te opštine.

Srpska lista je inicirala izlazak Srba iz kosovskih institucija novembra 2022., a potom građane pozvala na bojkot lokalnih izbora u aprilu.

Ipak sredinom okotobra 2023. ova partija je iznenada saopštila da je spremna da učestvuje na izborima u opštinama na severu Kosova, ne iznoseći nikakve uslove kako su to ranije radili.

Takav stav je došao nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao predstavnike Srba na severu Kosova da iniciraju održavanje novih izbora kako bi "osnovne poluge vlasti došle u njihove ruke".

Ovom pozivu za održavanje novih izbora je prethodio napad u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra kada je ubijen kosovski policajac a bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo odgovornost.

Leposavić 17. januara 2024.
Leposavić 17. januara 2024.

U Severnoj Mitrovici, peticija se održava nakon što su odbornici opštine odobrili zahtev inicijatora da se prikupljanje potpisa obavi u Sportskoj hali u ovoj opštini na severu Kosova, naseljenoj većinom Srbima.

U Leposaviću je, prema rečima jednog od inicijatora peticije Veselija Radovića, dobijena dozvola za korišćenje prostora ispred opštine za prikupljanje potpisa.

Sanja Krtinić, jedna od inicijatorki zahteva za pokretanje peticije u Severnoj Mitrovici, obavestila je putem medija građane da sa sobom ponesu neophodna dokumenta za potpisivanje peticije.

Krtinić je pozvala je sve građane da dođu i podrže inicijativu za smenu trenutnog gradonačelnika, a direktori institucija koje finansira Srbija svoje radnike koji imaju kosovsku ličnu kartu sa prebivalištem u Severnoj Mitrovici pozvali su da kolektivno krenu na potpisivanje peticije.

Kako je za RSE potvrđeno iz više izvora, poruke su stigle radnicima Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici, prosvetnim radnicima, radnicima opštinskih institucija (Privremeni organ Opštine) kao i onima koji su napustili institucije Kosova novembra 2022. godine, a koji sada plate primaju iz budžeta Srbije.

Radnici KBC-a su se okupili u krugu centra u 8.30 odakle su kolektivno krenuli ka Sportskoj hali. Prosvetni radnici pojednih škola okupili su se kod sale "Mitrovački dvor" u blizini Sportske hale, dok su radnici ostalih javnih institucija u grupama na socijalnim mrežama od rukovodioca dobili poruke da u 9 časova budu u Sportskoj hali.

Građani čekaju da potpišu peticiju u Severnoj Mitrovici, 17. januara 2024.
Građani čekaju da potpišu peticiju u Severnoj Mitrovici, 17. januara 2024.

Potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika počelo je u devet časova i u opštini Leposavić. Kako je medijima rekao jedan od inicijatora Veselin Radović, oni su dobili dozvolu da koriste prostor ispred opštine i pozvao je građane da dođu i potpišu peticiju.

Građani potpisuju peticiju za smenu gradonačelnika u Leposaviću, 17. januara 2024.
Građani potpisuju peticiju za smenu gradonačelnika u Leposaviću, 17. januara 2024.

Inače, budući da je u toku zimski raspust i da mnogi zaposleni nisu u Severnoj Mitrovici, rečeno im je da to mogu da učine do nedelje 21. januara, potvrdili su za RSE.

U četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku gde živi većinsko srpsko stanovništvo, na vlast u maju prošle godine su došli gradonačelnici albanske nacionalnosti jer su Srbi bojkotovali izbore.

Potpisi za njihovu smenu se sada prikupljaju na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova, donesenog početkom septembra 2023.

Građani potpisuju peticiju za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, 17. januara 2024.
Građani potpisuju peticiju za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, 17. januara 2024.

Da bi peticija bila uspešna, potrebno je prikupiti najmanje 20 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih birača.

Prema navodima Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici treba prikupiti u najmanje 3.640 potpisa za smenu gradonačelnika, jer je u birački spisak upisano 18.199 osoba sa pravom glasa.

U opštini Leposavić pravo glasa ima 13.441 osoba što znači da bi najmanje 2.689 njih trebalo da potpiše peticiju za smenu gradonačelnika.

U Zubinom Potoku peticiji treba da se odazove najmanje 1.347 birača, što je 20 odsto od 6.732 upisanih u spisak.

U Zvečanu je peticiju potrebno da potpiše najmanje 1.411 osoba, što je 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača, koliko je potrebno da se organizuje glasanje za smenu gradonačelnika prema Administrativnom uputstvu.

Prema Administrativnom uputstvu za smenu gradonačelnika, grupa građana nakon što dobije ovlašćenje za korišćenje javne površine ili mesta za pokretanje peticije, ima 30 dana da prikupi potpise za smenu gradonačelnika. Taj rok može da se produži samo jednom na 15 dana.

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) je prošle nedelje izjavio da građani Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka imaju rok do 22. decembra da prikupe potpise. Dodao je da je taj rok za građane opštine Zvečan duži za oko pet dana jer je Centralnoj izbornoj komisiji kasnije predat zahtev za spisak sa tačnim brojem upisanih birača.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smeni gradonačelnika, koje treba da bude održano u roku od 45 dana. Da bi ovo glasanje bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Dolazak albanskih gradonačelnika na vlast u opštinama na severu je podigao tenzije krajem maja prošle godine a došlo je i do eskalacije situacije u Zvečanu, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a. Međunarodna zajednica je zatražila deeskalaciju situacije i raspisivanje novih izbora.

XS
SM
MD
LG