Dostupni linkovi

Godišnjica petooktobarskih promena u Srbiji


Demonstranti na platou ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 5. oktobar 2000.
Demonstranti na platou ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 5. oktobar 2000.

U utorak, 5. oktobra, navršava se 21 godina od masovnih demonstracija u Beogradu kojima je okončana vladavina tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića.

Više stotina hiljada ljudi iz cele Srbije okupilo se 5. oktobra 2000. godine ispred Skupštine Srbije na poziv Demokratske opozicije Srbije (DOS), nakon što je Izborna komisija osporila pobedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ održanim 24. septembra 2000. godine.

Slobodan Milošević je 6. oktobra priznao izborni poraz, a Vojislav Koštunica je 7. oktobra položio zakletvu i postao predsednik SRJ.

Nakon petookobarskih promena, Zoran Đinđić postao je prvi demokratski premijer Srbije.

Vulin: Peti oktobar 'poraz srpske države'

Pokret socijalista, stranka ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandra Vulina, saopštio je da je 5. oktobar "poraz srpske države" i dan kada su Srbijom "zavladali najgori".

"Petooktobarski puč je Srbiji doneo jedan nenarodni i antisrpski režim koji je sproveo pljačkaške privatizacije i isterao hiljade radnika na ulice", navedeno je u saopštenju Pokreta socijalista, koji je deo vladajuće koalicije u Srbiji.

Mihajlović: Jedan od najvažnijih datuma

Sa druge strane, Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade i članica Predsedništva Srpske napredne stranke, na čijoj izbornoj listi je Vulinova stranka ušla u parlament, ocenila je da je 5. oktobar jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Srbije.

Tada su građani, kako je navela, odbranili izbornu volju i rekli "ne" politici koja je zemlju vodila u ratove, izolovala je od sveta i ogroman broj građana dovela na ivicu siromaštva.

Demokratska stranka pozvala na udruživanje opozicije

Demokratska stranka (DS) pozvala je, povodom godišnjice demokratskih promena 5. oktobra na otpor, udruživanje snaga i zajedničku borbu u kojoj ima mesta za sve koji iskreno žele da žive u boljoj, uspešnijoj i srećnijoj zemlji "od sadašnjeg provizorijuma u kojem nas je utamničila Vučićeva političko-mafijaška hobotnica i Srpska napredna stranka".

DS, koja je bila deo koalicije DOS, ocenila da je 5. oktobar "putokaz kako se može i treba boriti protiv sadašnje vlasti koja po mnogim karakteristikama predstavlja naslednika i sledbenika režima predsednika SRJ Slobodana Miloševića".

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je na 21. godišnjicu petooktobarskih promena da je velika greška tadašnje pobedničke koalicije DOS bila što nije prihvatila predlog LSV da se izvrši lustracija svih pojedinaca iz Miloševićeve vlasti.

U saopštenju LSV-a se navodi da ostaci Miloševićeve i vlasti lidera radikala i haškog osuđenika Vojislava Šešelja i danas "šire mržnju na isti način na koji su to činili devedesetih godina prošlog veka".

XS
SM
MD
LG