Dostupni linkovi

Petković o 'najavi upada' u škole i bolnice na severu Kosova


Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, na sastanku Veća za nacionalnu sigurnost u Beogradu, 22. 10. 2022.
Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, na sastanku Veća za nacionalnu sigurnost u Beogradu, 22. 10. 2022.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, saopštio je kako je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Nenad Rašić, "najavio" upad kosovskih vlasti u zdravstvene i obrazovne institucije, te da je njegova uloga da bude "kolovođa i megafon" Vlade premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

"Rašić ide brukom na sopstvenu sramotu i daje doprinos u svakodnevnoj antisrpskoj kampanji, koja za cilj ima etnički čisto Kosovo i Metohiju, bez Srba koje Kurti želi da ostavi bez bolnica i škola, lekova i udžbenika i time izazove finalnu humanitarnu katastrofu", navodi se u reakciji Petkovića na izjavu Rašića koju je dao za Radio Slobodna Evropa.

Međutim, Rašić u svojoj izjavi nije "najavio" upad u bolnice i škole koje u srpskim sredinama na Kosovu rade u sistemu Srbije, već ocenio da treba planirati opcije kako "ne bi bili iznenađeni onim što Beograd krije od nas".

Dodao je i da će se obrazovne i zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu, koje se finansiraju iz budžeta Srbije i rade po srpskom sistemu, morati da "inkorporiraju" u kosovski zakonodavni sistem, jer tako nešto predviđaju sporazumi iz Brisela.

"Mi moramo naći prostor u (kosovskim) zakonima kako bi omogućili da naši sugrađani ne trpe štetu", dodaje Rašić za RSE.

Prvim sporazumom iz Brisela 2013. godine je dogovoreno održavanje lokalnih izbora na severu, formiranje opština i drugih institucija po kosovskom sistemu, te formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koja bi regulisala funkcionisanje pojedinih srpskih institucija i njihovo finansiranje.

Međutim, Kosovo je godinama odbijalo da formira Zajednicu, a Srbija da rasformira svoje paralelne institucije.

Početkom 2024. kosovske vlasti su ipak počele sa njihovim zatvaranjem uz obrazloženje da se radom srpskih institucija narušava ustavni poredak Kosova.

Te akcije su naišle na oštro protivljenje srpske zajednice, ali i na kritike međunarodne zajednice koja smatra da takvi "nekoordinisani" potezi mogu podići tenzije na terenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 13. septembra rekao da će kosovske vlasti "upadati" u zdravstvene i obrazovne institucije.

Prethodno je početkom septembra rekao kako ova dva, po njemu najvažnije sektora, i dalje funkcionišu na Kosovu u srpskom sistemu, te da je "veoma tužan" zbog zatvaranja drugih institucija Srbije.

XS
SM
MD
LG