Dostupni linkovi

Pet ključnih činjenica o kanceru


Onkološki pacijenti primaju hemoterapiju u bolnici. Ilustrativna fotografija
Onkološki pacijenti primaju hemoterapiju u bolnici. Ilustrativna fotografija

Agence France-Presse

Sa skoro 10 miliona smrtnih slučajeva i skoro 20 miliona novih slučajeva u 2022. godini, rak ostaje jedan od najvećih ubica na svetu, navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

Pet ključnih činjenica o toj bolesti uoči Svetskog dana borbe protiv raka u nedelju:

Svaka peta osoba

Rak, bolest koja izaziva razmnožavanje i širenje abnormalnih ćelija, pogađa ljude i skoro sve druge životinjske vrste. Njeni tragovi su pronađeni u ljudskim skeletima iz praistorije.

Postoji više od 100 vrsta raka, od kojih svaka ima svoju dijagnozu i lečenje. Otprilike svaki deveti muškarac i svaka dvanaesta žena će umreti od raka.

Procenjuje se da je 2022. od raka umrlo 9,74 miliona ljudi, a zabeleženo je 19,96 miliona novih slučajeva, navodi se u izveštaju SZO-ove Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) objavljenom u četvrtak, 1. februara.

U proseku, kod svake pete osobe će se tokom života razviti neki oblik raka, pri čemu je broj globalnih slučajeva porastao za više od 25 odsto između 2009. i 2019. godine, navodi američki Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju.

IARC procenjuje da će broj novih slučajeva raka 2040. godine biti 50 odsto veći od 19,96 miliona zabeleženih 2022. godine.

Za 2050. godinu se predviđa se da će taj broj biti 77 odsto veći nego 2022. godine.

Najčešći pluća, dojke, debelo crevo

Tri najčešća karcinoma su rak pluća (12,4 odsto novih slučajeva u 2022), rak dojke (11,6 odsto) i rak debelog creva (9,6 odsto).

Što se tiče smrtnih slučajeva, rak pluća je daleko najsmrtonosniji, sa 18,7 odsto smrtnih slučajeva, ispred raka debelog creva (9,3 odsto), raka jetre (7,8 odsto) i raka dojke (6,9 odsto).

Evropa nesrazmerno pogođena

Otprilike polovina novih slučajeva u 2022. godini bila je u Aziji, gde živi više od polovine svetske populacije.

Iznenađuje, međutim, to što je u Evropi, uključujući Rusiju, zabeležena četvrtina svih novih slučajeva, iako u njoj živi manje od 10 odsto stanovnika Zemlje.

"Mnoge zemlje u Evropi imaju neke od najviših stopa incidencije uobičajenih karcinoma, poput prostate i ženske dojke", rekao je Brej za AFP.

S druge strane, manje od šest odsto slučajeva raka u 2022. godini zabeleženo je u Africi, gde živi petina ljudi, ali koja ima najmlađu populaciju na svetu.

Mladost Afrike može objasniti nisku prevalenciju mnogih vrsta raka, osim raka grlića materice, koji je posebno rasprostranjen u podsaharskoj Africi.

Starost je veliki faktor

Tri četvrtine svih novih slučajeva raka u 2022. godini zabeleženo je među starijim od 55 godina.

Osobe mlađe od 29 godina činile su manje od tri odsto slučajeva uprkos tome što čine skoro 50 odsto svetske populacije.

Rizik od raka naglo raste kako ljudi stare jer se ćelije u telu vremenom oštećuju i počinju da se ponašaju drugačije, što u nekim slučajevima dovodi do raka.

Neka oštećenja nastaju slučajno, ali neka su izazvana spoljnim faktorima kao što su piće, pušenje i izlaganje UV zračenju.

'MladiCe' pomažu mladima u borbi protiv kancera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Muškarci su više izloženi riziku

Rak više ubija muškarce nego žene, pri čemu je kod muškaraca zabeleženo 56 odsto smrtnih slučajeva od raka, u poređenju sa 44 odsto kod žena.

Činjenica da su muškarci veći pušači, zbog čega su više izloženi riziku od raka pluća, najsmrtonosnijeg od svih vrsta raka, uglavnom je kriva za disparitet.

XS
SM
MD
LG